Erik Voermans. Beeld Linda Stulic
Erik Voermans.Beeld Linda Stulic

Jacob ter Veldhuis: vrij van regels, vol gevoel

Plus

Erik Voermans

De Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis is het levende bewijs dat je als kunstenaar het verst komt als je je van heersende modes en doctrines zo min mogelijk aantrekt en je gewoon probeert jezelf te zijn. Tegenwoordig is dat misschien wat makkelijker dan in de tijd waarin Ter Veldhuis muzikaal opgroeide, de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Wie toen componeerde, werd geacht dat op ­systematische manier te doen, dus sterk vanuit de ratio en veel minder vanuit de intuïtie. Ter Veldhuis raakte daar van in de war, want hij wist zeker dat muziek juist bij uitstek over gevoelens ging, die je niet kon systematiseren. In elk geval gold dat voor zíjn muziek.

In 1980 kwam hij van het conservatorium, zonder precies te weten waar hij artistiek gezien heen wilde. De stukken die hij schreef waren achteraf gezien uitingen van zelfbedrog, geschreven in een stijl die hem van buitenaf werd opgelegd en die de zijne niet was.

Dat veranderde in 1991 met Drei stille Lieder, drie prachtige liederen, geschreven in een sobere, tonale stijl, vrij van regels, vol gevoel. Daarna volgden nog vele werken in die vrije stijl, waarin hij invloeden uit de popmuziek toeliet. En met die nieuwe vrijheid kwam het succes. Onder de naam JacobTV is hij al jaren een van de ­succesvolste componisten van Nederland, met uitvoeringen over de hele wereld.

Voor het ensemble Fulcrum Point New Music Project uit Chicago schreef hij The Freedom Songs, veertien liederen waarin hij laveert tussen minimal music, elektronische muziek, wereldmuziek, klassiek en popmuziek. Hij liet zich inspireren door de vier fundamentele ­vrijheden die de Amerikaanse oud-president Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees – waarden die nu zwaarder wegen dan ooit.

The Freedom Songs van JacobTV wordt zondag 7 november uitgevoerd door het Fulcrum Point New Music Project in het Muziekgebouw (aanvang 20.15 uur).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden