Korreltje zout

Jackfruit: qua vezels de ideale vleesvervanger, maar qua voedingswaarde niet

Verslaggever Laura Obdeijn schrijft over de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: jackfruit.

PS 9 juni 2020 Korreltje zout JackfruitBeeld Shutterstock

In Sri Lanka kreeg ik bij het ontbijt een stuk zoete jackfruit. Niet een vrucht die ik ooit terug dacht te vinden in een hartige bitterbal op een terras in Amsterdam-West. Inmiddels weet ik beter: de recepten voor vegetarische pulled pork en rendang met jackfruit vliegen je om de oren en de onrijpe variant van de vrucht vind je ingeblikt in de supermarkt tussen de kidneybonen en artisjokharten. De jackfuit, of nangka, die aan bomen langs de evenaar groeit, zou namelijk de ideale vleesvervanger zijn.

Start-upbedrijf Meet Jack bedacht die bitterbal en hoopt dat binnenkort ook hun worsten en gehaktballen van jackfruit in de Nederlandse supermarkten liggen. De ovaalvormige, groene, beetje stekelige bonk is de grootste vrucht ter wereld, zegt medeoprichter Kaline van Halder, maar is lang ondergewaardeerd. “Veel van de vruchten vallen van de boom op de grond en blijven daar liggen.” Onder veganisten was de jackfruit al wel populair, zegt ze. “Die hebben hem al lang ontdekt.”

Het zijn die lange vezelige draden in de jonge vrucht die zo aan vlees doen denken, zegt Van Halder. Hij heeft amper geur, geen kleur en smaakt nergens naar, dus laat je die draden met veel specerijen en kruiden een tijd sudderen, dan is het net kip. “Echte vleeseters proeven het verschil vaak niet.”

Ook Guido Camps, voedingsonderzoeker aan de universiteit van Wageningen, maakte kennis met de vrucht in Sri Lanka. “Ik at het en dacht: wow, als we deze vrucht hebben, waarom nog op zoek gaan naar andere vlees­vervangers?” Toch is het volgens hem niet zo simpel.

Gaat het over mondgevoel dan is het volgens hem inderdaad een goed alternatief. “Jackfruit heeft de vezelige structuur die je ook verwacht van vlees.” Maar heb je het over voedingswaarde, dan is het volgens Camps een ander verhaal. Jackfruit bevat weliswaar meer vezels, maar in vlees zitten veel meer eiwitten, vitamine B12, ­calcium en ijzer; voedingsstoffen waar het lichaam niet zomaar zonder kan. Eet je gevarieerd en vul je bijvoorbeeld de eiwitten op een andere manier aan, dan is jackfruit een prima idee, maar vlees een-op-een met de vrucht verwisselen? “Dan kom je van een koude kermis thuis.”

Van Halder beaamt dit. “Dit product bevat van zichzelf te weinig proteïne om het een vleesvervanger te mogen noemen. Daarom voegen wij bijvoorbeeld aan de burgers extra proteïne toe.” De oplossing is mogelijk te vinden in de proteïnerijke zaden van de vrucht. “Die worden nu nog standaard verwijderd, maar het zou toch mooi zijn om de hele vrucht te gebruiken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden