Jaaroverzicht Johannes van Dam

Foto ANP Beeld
Foto ANP

Eén van de commentaren die ik het meest krijg, is: je bent veel milder geworden. Daar geloof ik niets van. Ik hoor het al zo lang als ik Proefwerk schrijf, en elk jaar reken ik het gemiddelde cijfer uit, dat dan altijd rond de 7,5 ligt.

Maar inderdaad, dit jaar was dat naar een acht gekropen. Weliswaar moest ik aan het einde van het jaar wat onvoldoendes uitdelen, maar over het algemeen lagen de cijfers wat hoger.

Dat is niet omdat ik milder ben geworden, maar omdat het niveau van de horeca in Amsterdam iets stijgt en vooral omdat de uitbaters en koks van de nieuwe zaken weten aan welke kant hun boterham gesmeerd is. Misschien dat ze 'naar mijn mond' gaan koken, maar ik ben zo pedant dat als vooruitgang aan te merken.

Dit jaar kregen liefst veertien restaurants een 9 of hoger (van de 44 die ik besprak). Ik noem dat een mooie score en ook achteraf blijf ik volledig achter die beoordelingen staan. Hieronder een kort overzicht.

Een negen kregen vijf zaken:
Asian Kitchen, een eenvoudige en snelle, maar zeer smakelijke Chinees
(Vijzelstraat 5a, tel. 6201816);
Blauw, een moderne Indonesiër met goede traditionele gerechten in een fraaie ambiance (Amstelveenseweg 158-160, tel. 6755000);
Mantoe, het enige Afghaanse restaurant. De maaltijd daar (een vast dagmenu) is buitengewoon verzorgd ( 2de Leliedwarsstraat 13, tel. 4216347);
Nevy, een visrestaurant nieuwe stijl, comfortabel en fraai gelegen aan het IJ, met Robert Kranenborg op de achtergrond (Westerdoksdijk 40, tel. 3446409);
Salle du jour, een kleine, maar zeer verzorgde, persoonlijke zaak (Prinsenstraat 10, tel. 4282455).

Een 9+ kregen ook vijf zaken:
Andalusia, een Marokkaans visrestaurant annex viswinkel. De zaak kreeg een nieuwe eigenaar, maar die stond er eerst in de keuken, de kwaliteit bleef gegarandeerd. (Van Woustraat 173, Tel. 6622708);
Fatiem, een Noord-Afrikaans familierestaurant waarvan me vooral de harissa en de liefde waarmee alles gebeurde, bijbleven (Van Woustraat 89, tel. 7539080);
Kinnaree, een moderne, zeer goed verzorgde Thai in de Jordaan (1ste Anjeliersdwarsstraat 14, tel. 6277153);
Merkelbach, een voortreffelijke zaak in Frankendael, waar klassieke stijl en moderne inventiviteit samenspannen
(Middenweg 72, tel. 6650880);
Open, een architectonisch juweeltje op een brug waar no-nonsensegerechten geserveerd worden. (Westerdoksplein 20, tel. 6201010).

Dan de drie zaken met een 9,5:
Bouchon du Centre, waar een vrouw alleen je de beste Franse burgerkeuken voortovert (Falckstraat 3, tel. 3301128);
Eau de Vie, een keurige zaak in de Rivierenbuurt waar je je schoonmoeder mee naartoe kunt nemen (Maasstraat 20, tel. 6629588);
Umoja, een idealistische zaak die bijvoorbeeld het milieu belangrijk vindt, maar waar de kwaliteit ook alle aandacht krijgt. (Amstelveenseweg 154,
tel. 7706420)

En dan is er nog de enige volle tien die ik gaf, voor Jan de Wit met zijn Le Restaurant: een enkel vast menu in een kleine, intieme zaak, waar je in de watten gelegd wordt en goddelijk eet. (2de Jan Steenstraat 3, tel. 3792207).

Al met al een jaar om tevreden (en likkebaardend) op terug te kijken. (JOHANNES VAN DAM)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden