PlusOuder & kind

Jaap & Fabiënne: ‘Ik ben niet zo’n beschermende vader, ik grijp niet snel in’

Jaap de Jong en dochter Fabiënne de Jong. Beeld Harmen de Jong
Jaap de Jong en dochter Fabiënne de Jong.Beeld Harmen de Jong

Jaap de Jong (49) en zijn dochter Fabiënne de Jong (21) hebben als gemene deler dat ze altijd bezig zijn. ‘Ze liep een show tijdens Amsterdam Fashion Week en er waren zeker dertig modellen, maar ik zag alleen haar.’

Xandra van Gelder

Jaap de Jong (49)

“Nagels lakken was Fabiënnes hobby, maar het is nogal uit de hand gelopen. Aanvankelijk deed ze het voor de lol voor familie en vrienden. Al snel kwam er meer vraag en hebben we op zolder een klein studiootje gebouwd naast de wasmachine en de droger. Er kwamen steeds meer klanten, daarom hebben we een ruimte gehuurd waar ze nu een eigen salon heeft.

Op elke nagel maakt ze een soort minikunstwerkje. Haar dunste kwast heeft maar drie haren. Misschien lukt het Fabiënne om haar studie, chemische technologie, te combineren met nagellak. Dat zou geweldig zijn. Ze is nu bezig een eigen nagelolie te ontwikkelen die ze kan verkopen. Ik ben niet zo’n beschermende vader, ik grijp niet snel in, je leert meer als je soms op je bek gaat.

Fabiënne werd op haar veertiende benaderd door een scout van een modellenbureau terwijl ze aan het skaten was in de straat voor onze winkel. Voor ons was het belangrijkst wat Fabiënne wilde. En zij genoot, dus dan vind ik het ook leuk.

Wij gingen wel altijd mee naar opdrachten. Zo heeft ze op de Amsterdam Fashion Week een show gelopen. Er liepen zeker dertig modellen rond, maar ik zag alleen haar, ik was zo trots als een pauw. Twee jaar geleden kreeg ze een aanbod om naar Milaan te gaan, dat heeft ze niet gedaan. Ze koos voor haar studie.

We hebben twee makkelijke dochters. Ze zijn nogal verschillend. Fabiënne is een perfectionist, Kirsten heeft als motto: liever een zes en een feestje, dan een zeven zonder leven. Kirsten heeft nu een tussenjaar en werkt in de horeca. Soms helpt ze in de winkel.

Mijn schoonvader had een messenwinkel in De Pijp. Barbara, mijn vrouw, voelde er wel voor om de winkel over te nemen. Ik had daar geen zin in, ik had leuk werk. Maar mijn baan veranderde en daar ging mijn humeur onder lijden. Toen ben ik bij mijn schoonvader in de leer gegaan om het slijpen onder de knie te krijgen. Ik heb nog geen dag spijt gehad.

Wij zijn de derde generatie en het zou leuk zijn als een van onze dochters de winkel ooit overneemt, maar het is geen must. Vooralsnog vinden ze het niets.

Wij zorgen er bewust voor dat we elke avond samen eten. Aan tafel bespreken we alles. Soms vraagt Fabiënne advies, soms probeer ik haar te laten zien wat er leuk is aan ondernemen door over onze plannen en successen te praten. Ik wil mijn dochters graag laten zien dat je niet bang moet zijn om iets te proberen.”

Fabiënne de Jong (21)

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan: dat is hoe papa en ik in het leven staan. In mijn tussenjaar heb ik twee cursussen manicure gevolgd, de rest heb ik mezelf geleerd. Ik ben met nagellak gestart omdat ik een nagelbijter was. Het lakken vond ik zo leuk, dat ik ook de nagels van mijn zusje en vriendinnen ging doen. Ik kreeg steeds meer klanten.

Op elke nagel maak ik een klein kunstwerkje, van cartoons, met printjes en glitter. Het is echt millimeterwerk, het kan mij niet gek genoeg. Tijdens de eerste lockdown ging alles dicht, ook de winkel van papa en mama. Papa is heel handig en hij had toen tijd om me te helpen een kleine studio te bouwen.

Ik studeer, en daarnaast werk ik in mijn eigen salon. Patrick, mijn vriend, zegt dat ik zo hard werk omdat ik mijn ouders als voorbeeld neem. Zij zijn altijd bezig. Papa en mama geven advies als ik erom vraag, maar ik heb ook veel van ze geleerd door te kijken hoe zij met klanten omgaan.

Vroeger hielp ik vaak in de winkel met bonnetjes schrijven of cadeautjes inpakken. Mensen zeggen vaak dat je als partners niet moet samenwerken, maar papa en mama doen dat juist heel goed, ze vullen elkaar aan.

Op school had ik tekenen als eindexamenvak, daar heb ik veel geleerd. Maar aan een grote tekeningen kun je eindeloos blijven werken. Mijn ouders klopten soms om één uur ’s nachts op mijn deur dat ik moest stoppen. Het fijne aan nagels is dat ze redelijk snel af moeten zijn.

Mijn studie is een combinatie van scheikunde, techniek en procestechnologie. Ik hoop dat ik een eindstage vind in de cosmetische branche. Als het mogelijk is om ooit een eigen nagellak te ontwikkelen, lijkt me dat supercool. Dat hoeft niet voor mezelf, het kan ook voor een bedrijf.

Van mijn modellenwerk heb ik geen spijt. Ik weet nog hoeveel plezier ik had als ik bij papa achter op de scooter zat op weg naar een opdracht. Uiteindelijk is het niet mijn wereld. Op mijn zeventiende kon ik een maand naar Milaan, maar ik zag mezelf niet in mijn eentje in een vreemde stad. Bovendien was er geen garantie dat ik daar werk kreeg.

Papa kookt elke avond. Hij kan goed koken en ik help hem graag. Hij heeft mij een speciaal mes gegeven waarop hij gegraveerd heeft: geen getut. Ik probeer alles altijd heel precies op maat te snijden zodat het perfect is. Hij zegt vaak: het is geen kunstwerk.”

Jaap de Jong (49), messenslijper en mede-eigenaar Firma Moes messenwinkel & slijperij
Barbara Mol (49), mede-eigenaar Firma Moes
Fabiënne de Jong (21), derdejaars chemische technologie aan de Hogeschool Utrecht en eigenaar Fab de Jong Nails
Kirsten de Jong (17), horecatijger bij restaurant Limon

Jaap, Barbara, Fabiënne en Kirsten de Jong wonen in een eengezinshuis in Purmerend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden