PlusRecept van de dag

Italiaanse linzensoep met pasta

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken. Vandaag: Italiaanse linzensoep met pasta.

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Met pijn in mijn hart is dit, na ruim drie jaar, mijn laatste Smulpaap. En wát voor een: het laatste recept in deze krant in dit roerige jaar. We kunnen vanavond terugkijken en onszelf troosten met veel bubbeltjeswijn en oliebollen – dat mag zeker, maar voor wijn heb je geen recept nodig en nu nog een recept voor oliebollen geven is wat aan de late kant. Ik stel daarom voor om vol goede moed vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.

Dat doe je op z’n Spaans en Latijns-Amerikaans met twaalf druiven om middernacht: elke klokslag één druif eten – of granaatappelpitjes. In onder andere Italië en Brazilië (waar veel Italianen naartoe migreerden) eet men traditiegetrouw linzen op oudejaarsavond. De peulvruchten lijken op muntjes en staan daarmee symbool voor geluk en financiële voorspoed in het nieuwe jaar. Nou, dat kunnen we in 2021 wel gebruiken, dus wat mij betreft gaan we lekker door en eten we de hele eerste week van januari linzen. Keuze genoeg.

Italianen serveren gekookte linzen met vette varkensworsten: cotechino of zampone. In Brazilië eten ze rijst met linzen en varken of vis: dieren die ‘voorwaarts bewegen’, in tegenstelling tot vogels die juist ‘achteruit’ scharrelen – kip is dus uit den boze. Ook linzensoep is een populaire manier om het Braziliaanse nieuwe jaar mee in te luiden. Een heel goed idee, want je wordt er lekker warm van.

Het linzensoepspectrum heeft een enorm scala aan mogelijkheden en elk jaar komen er weer nieuwe recepten bij. Kookboek Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid uit 1804, gaf maar één recept; met ossen- of kalfsbouillon, selderij, ui, zuring, andijvie en croutons. Net als De Volmaakte Geldersche keukenmeid uit 1830; met citroen, nootmuskaat, laurier, peterselie en een stuk vlees of ham, of op vastendagen blokjes wittebrood of snoek.

Inmiddels vind je in restaurants en kookboeken linzensoepen van de hele regenboog. Met gember en kokos, met tomaat, met citroen, met wortel, met pompoen en met rookworst. Op z’n Indiaas, op z’n Turks, op z’n Marokkaans. Het laatste kookboek van Joke Boon, Linzen, bevat negen varianten – met courgette en zwarte knoflook, met rooibos en mandarijn, met bloemkool, met knolselderij, met biet en appel en meer. Op Smulweb vind je maar liefst 396 recepten voor linzensoep, al zijn veel daarvan enigszins hetzelfde.

Ik kies op 1 januari voor Italiaanse linzensoep met pasta. Een beter begin én afscheid kan ik me niet bedenken. Dank voor al jullie reacties, brieven en receptenfoto’s en een heel gelukkig en welvarend nieuwjaar!

Italiaanse linzensoep met pasta

Ingrediënten

250 gram gedroogde bruine linzen

3 stengels bleekselderij

2 winterpenen

2 uien

2 knoflooktenen

1 rozemarijntak

2 el olijfolie

2 paddenstoelbouillonblokjes

200 gram pasta

lekkere olijfolie, voor het serveren

Bereiding

Ik vind het heel lekker om een handje pasta mee te koken in deze soep. Dat kan elke soort zijn: een restje korte pasta ­bijvoorbeeld, of wat tagliatelle in stukjes gebroken. Aan te raden is om de soep deels te pureren, maar dan gaat het muntjeseffect wel wat verloren. Kies zelf.

Kook de linzen in een pannetje beetgaar. Hoelang ligt aan de soort, maar begin na 20 minuten te proeven. Giet af en bewaar een kopje kookvocht.

Snijd de bleekselderij, wortel en uien in kleine blokjes en hak de knoflook fijn. Smoor de groenten met de rozemarijn in de olijfolie zacht in een braad- of soeppan op laag vuur. Voeg de linzen met het kookvocht, de bouillonblokjes en 1 liter kokend water toe en laat zachtjes 10 minuten pruttelen.

Vis de rozemarijn uit de pan en pureer de soep eventueel deels, door de staafmixer een aantal keer in de pan aan te zetten. Doe dan de pasta in de pan, en als de soep te dik is nog wat water. Kook tot de pasta al dente is.

Serveer met een royale scheut olijfolie.

Dit is de laatste Smulpaap van Charlotte Kleyn. Vanaf ­januari stopt de rubriek Smulpapen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden