PlusKorreltje zout

Is troebele appelsap gezonder dan heldere?

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: is appelsap drinken goed voor je gezondheid?

Jari Goedegebuure

Meer vezels, meer vitaminen, oftewel: meer van alles wat gezond is. Wie wil dat nou niet? Daarom zou je als je appelsap drinkt volgens sommige goeroes beter een troebele variant kunnen kiezen. In de vaste deeltjes in het drankje zouden namelijk al die goede stofjes huizen. Klopt dat wel?

Het antwoord is simpel: nee. Sterker nog, er zitten überhaupt nauwelijks vezels in appelsap. Welke van de twee je kiest, maakt geen verschil – ook niet wat betreft die andere stoffen.

Appelsap drinken, troebel of helder, wordt hoe dan ook afgeraden. “Het is een suikerhoudende drank, daarvan is aan­getoond dat het de kans op overgewicht en diabetes vergroot,” zegt voeding- en gezondheidsexpert Iris Groenenberg van het Voedingscentrum. In een glas appel­sap van 200 ml zit ongeveer 21 gram suiker, dat zijn maar liefst vijf suiker­klontjes. “Je kunt veel beter appels eten. Je krijgt dan ook de vezels en de voedingsstoffen binnen en bent sneller verzadigd.”

Dat heeft te maken met het feit dat je lichaam bij het drinken deze calorieën niet echt registreert. Het verlaat je mond al snel weer, in tegenstelling tot wanneer je een appel eet. “Dan moet je door de schil heen, je kauwt erop. Je bent zo vijf minuten bezig. Maar als je denkt: hup, een slok, dan is dat glas in dertig seconden leeg. Het zijn dus extra calorieën die er ongemerkt bij komen.”

Voor de claims dat appelsap drinken goed zou zijn voor bijvoorbeeld de huid, botten, spieren of het hart is geen wetenschappelijk bewijs. “Bij populaire uitingen zie je bijvoorbeeld dat er één onderzoek is gedaan, waar dan mee aan de haal wordt gegaan,” legt Groenenberg uit. “Dat klinkt wel lekker, toch, appelsap tegen allerlei kwaaltjes? Maar vaak is daar helemaal geen wetenschappelijke consensus over: de onderbouwing is niet goed.”

Lees ook eerdere afleveringen van deze rubriek: fabels en feiten over ons eten & drinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden