Korreltje zout

Is kurkuma een wonderwortel? (Spoiler: misschien)

Verslaggever Laura Obdeijn schrijft over de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: kurkuma.

Kurkuma.Beeld Universal Images Group via Getty

Kurkuma is de kerriepoeder al lang ont­stegen. Influencer Rens Kroes gooit de specerij door de pap, bij de Coffee Company haal je een kurkuma latte en in de schappen van de drogist vind je voedingssupplementen met de geel­wortel. Move over gojibes, kurkuma zou namelijk niet alleen lekker zijn, maar zelfs een ‘wonderwortel’. Hebben we hier te maken met een superfood?

“In India en andere Aziatische landen wordt de wortel ook als vers ingrediënt gebruikt,” zegt Michiel Sloff, oud-deelnemer van Heel Holland Bakt en auteur van het boek Smaakmakers – Koken met specerijen. “Maar wij kennen kurkuma vooral als gedroogd specerij dat kerriepoeder geel maakt.” Hij had ooit een kurkumaplant in zijn woonkamer, met knalroze bloemen. Voor de sier, want het is hier te koud om er qua voeding iets mee te kunnen.

De specerij heeft volgens hem een aardse smaak met bittere tonen. “Je proeft dat het van een wortel komt, maar het heeft ook iets weg van honing, rabarber en walnoten.” Kurkuma zelf is niet echt lekker, je combineert het dan ook meestal met andere kruiden. “De combinatie met gember zie je nu veel, of in de golden milk met kaneel en anijs.”

Ook Sloff leest bij bijvoorbeeld bloggers veel over de gezondheidsvoordelen van kurkuma. “Maar of het klopt, wordt nog onderzocht. Waar ik wel in geloof, is het gebruik van specerijen als vervanger voor zout en suiker, door de smaken die je ermee creëert.”

“Het is nog net geen haarlemmerolie, als je sommigen mag geloven,” zegt Renger Witkamp, hoogleraar voeding aan de Wageningen Universiteit. Het zou goed zijn voor welvaartsziekten als overgewicht, het zorgt voor een be­tere spijsvertering, en curcumine, de werkende stof in kurkuma, zou ook helpen tegen diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde vormen van kanker. “Bij veel van deze aandoeningen lijken milde ontstekingen een rol te spelen, die geremd zouden kunnen worden door curcumine. Overtuigend bewijs hiervoor is nog nooit gevonden.”

Veel van dit soort plantaardige producten worden volgens Witkamp eerst getest in reageerbuisjes. “Maar werkt het daar, dan wil dat nog niet zeggen dat het in een mensenlichaam ook werkt.” Het lijkt er bijvoorbeeld op dat kurkuma niet goed wordt opgenomen in het darmkanaal, iets wat op dit moment wordt onderzocht in het Amsterdam UMC.

De discussie over de werking van curcumine is dus nog niet klaar. “Ik zou het middel zeker nog niet afschrijven.” En het wordt misschien niet opgenomen in het lichaam, maar voor het darmkanaal kan het goed zijn, denkt Witkamp. “Dat het érgens een beetje goed voor is, geldt eigenlijk voor tachtig procent van de kruiden in je kruidenrek.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden