PlusPortretten

Is het al maandag? Scholieren staan te springen om naar school te gaan

Widad Kabbou: ‘Thuis had ik het op een gegeven moment wel gezien.’ Beeld Lin Woldendorp
Widad Kabbou: ‘Thuis had ik het op een gegeven moment wel gezien.’Beeld Lin Woldendorp

Na een paar maanden thuis leren en een atypische zomer zijn deze Amsterdamse scholieren maar wat blij dat school weer begint. ‘Ik heb zelfs het vertrouwde schoolgebouw gemist.’

Sara Luijters

Widad Kabbou (14) is over naar 3 havo, Havo de Hof.

“Ik woon op vijf minuten lopen van school, maar alsnog heb ik geen zin om straks weer op tijd op te moeten staan. Toch had ik het thuis op een gegeven moment wel gezien. Ik heb mijn vrienden van school gemist en ik vind het ook leuk de leraren weer te gaan zien. Ik zit op een ontzettend ­sociale school, waar iedereen elkaar kent. Naast de gewone vakken krijgen we ook les in koken en bakken, kunst en ­filmen.

We zouden deze zomer, zoals elk jaar, op vakantie gaan naar Tétouan in Marokko, waar mijn oma en tantes wonen en daarna een paar dagen naar het strand, want het is er altijd heel heet. Maar dat ging nu natuurlijk niet door. Ik ben Amsterdam niet uit geweest en ik heb niet echt iets bijzonders gedaan. Met de familie zijn we vaak gaan pick­nicken in het park, dat was gezellig. Ik heb in de vakantie ook veel afgesproken met vriendinnen: in Oost, waar ik woon, heb je veel leuke zwemplekken. Ondanks dat er weinig is gebeurd, is de ­vakantie voorbij gevlogen. Het voelt alsof ik nog maar twee weken vakantie heb gehad, terwijl er nu toch echt al vijf weken voorbij zijn!”

Bibi Calis, ‘Zelfs de saaiste lessen worden leuker samen met je vrienden.’ Beeld Lin Woldendorp
Bibi Calis, ‘Zelfs de saaiste lessen worden leuker samen met je vrienden.’Beeld Lin Woldendorp

Bibi Calis (12) is over naar 2 mavo, De Amsterdamse Mavo.

“Ik zit op een hele leuke school, waar iedereen ­elkaar kent. Daarom heb ik ook heel veel zin om iedereen weer te kunnen zien. Na een paar weken online lessen begon ik school al te missen: mijn vrienden, het samenwerken, de lessen. We belden veel met elkaar en later zagen we elkaar na een tijdje ook wel weer, maar het was toch anders.

Dit jaar krijg ik een paar nieuwe vakken, zoals economie en scheikunde, daar ben ik wel ­benieuwd naar. Minder zin heb ik om weer vroeg op te moeten staan, ik woon in Noord en de school is in Oost. Toch ga ik altijd met een goed ­gevoel naar school: als ik er ben, vind ik het altijd leuk. Dat komt ook door de extra vakken, zoals kickboksen en ­koken. Zelfs de saaiste lessen worden leuker samen met je vrienden.

Ik ben de hele zomer in de stad gebleven, dat was het veiligste met corona. Met drie vriendinnen heb ik vaak afgesproken en verder heb ik veel genetflixt. Ook heb ik een kitten gekregen, Mikki, die heeft me wel beziggehouden deze vakantie. ­

Ik hoop dat alles straks weer normaal is, nog eens drie maanden achter de computer moeten zitten lijkt me echt vreselijk.”

Na’Seah Bromet: ‘Ik denk dat ik sommige vakken beter ga snappen als ik ze op school volg.’ Beeld Lin Woldendorp
Na’Seah Bromet: ‘Ik denk dat ik sommige vakken beter ga snappen als ik ze op school volg.’Beeld Lin Woldendorp

Na’Seah Bromet (14) is over naar 3 vmbo, Zuiderlicht ­College.

“Ik vond de online lessen denk ik minder erg dan andere ­kinderen, want ik ben niet zo’n heel sociaal persoon. Ik kon nu meer tijd besteden aan tekenen, dj’en en piano en gitaar spelen, in de ­coronatijd ben ik daar wel beter in ­geworden. Ik woon afwisselend bij mijn vader en moeder. We zijn niet op vakantie geweest, maar we hebben wel leuke dingen gedaan. Met mijn moeder ben ik een dagje naar Texel ­geweest en naar andere plekken in Nederland. Mijn vader heb ik geholpen bij het opzetten van Prospect 11, een plek in Zuidoost waar workshops, debatten en lezingen worden gegeven aan jongeren en waar kantoorplekken en andere ruimtes worden verhuurd. Liever doe ik iets nuttigs met mijn tijd dan dat ik de hele dag op de bank zit.

De vakantie mag van mij nog wel iets langer ­duren, al heb ik ook zin om weer naar school te gaan. Ik denk dat ik sommige vakken beter ga snappen nu ik ze weer op school kan volgen, zoals wiskunde en biologie. Ik ben vooral benieuwd hoe het zal gaan met de nieuwe regels door ­corona en de lessen in kleinere groepjes.”

Bent van Brunschot: ‘De eerste uren kan ik nu niet meer in bed volgen.’ Beeld Lin Woldendorp
Bent van Brunschot: ‘De eerste uren kan ik nu niet meer in bed volgen.’Beeld Lin Woldendorp

Bent van Brunschot (16) is over naar 5 vwo, Amsterdams Lyceum.

“Tijdens de lockdown had ik maar één missie en dat was overgaan naar de vijfde. Ik weet niet of dat zonder het thuis ­leren ook was gelukt. Dit was de eerste vakantie waarbij ik meer zelf mocht ­bepalen, in veel opzichten was het voor mij de ideale zomer: ik was vaak alleen thuis en vond het leuk om voor mezelf te zorgen. Ik heb veel ­gewerkt, in de bediening bij restaurant De Plantage. Als ik vrij was, ging ik tennissen en via mijn ­telefoon bleef ik in contact met vrienden die op vakantie waren.

Het zal even wennen zijn om straks weer elke dag vroeg op te staan in plaats van de eerste paar uur in bed de lessen te kunnen volgen. Maar weer meer een ritme hebben lijkt me ook fijn. Ik kijk ­ernaar uit mijn vrienden weer elke dag te zien, maar ik zie er wel tegenop hele dagen in de klas te moeten zitten, vooral bij sommige autoritaire, ouderwetse leraren. Het scheelt dat ik weet waar ik het voor doe: na mijn eindexamen wil ik na een tussenjaar rechten gaan studeren. Nog even doorbijten dus.”

Jetta Bun: ‘Ik denk dat we weer wat meer ons best moeten gaan doen.’ Beeld Lin Woldendorp
Jetta Bun: ‘Ik denk dat we weer wat meer ons best moeten gaan doen.’Beeld Lin Woldendorp

Jetta Bun (15) is over naar 4 vwo+, Hyperion Lyceum.

“Dit is de eerste zomer dat er zoveel vrienden in de stad waren, daardoor heb ik echt een hele leuke vakantie ­gehad. We spraken met groepjes af in park Frankendael en bleven bij elkaar logeren, en ik leerde nieuwe mensen kennen. Ik mocht ook een weekje alleen thuis zijn met mijn oudere broer, terwijl mijn ouders met een camper op ­vakantie waren in Nederland. Die vrijheid zorgde voor een extra vakantiegevoel. Ook weet ik nu dat ik makkelijk rond kan komen van negentig euro per week!

Met mijn ouders en broer ben ik nog in Frankrijk en in Friesland geweest, en ik ben een paar keer een paar dagen weg geweest met vriendinnen in Nederland. Wat mij ­betreft mag de zomervakantie wel acht weken duren.

Het aantal besmettingen is weer aan het stijgen in de stad, maar ik maak me niet echt zorgen over weer naar school gaan: corona raakt jongeren onder de achttien minder. Ik denk dat we wat meer ons best zullen moeten gaan doen dan het afgelopen jaar. Het online leren was toch makkelijker, het wordt nu allemaal weer wat serieuzer.”

Tijn Tazi: ‘Dit jaar wordt pittig, maar ik begin met minder tegenzin dan normaal.’ Beeld Lin Woldendorp
Tijn Tazi: ‘Dit jaar wordt pittig, maar ik begin met minder tegenzin dan normaal.’Beeld Lin Woldendorp

Tijn Tazi (16) is over naar 5 havo, St. Nicolaas Lyceum.

“Vorig jaar ging ik van 3 vwo naar 4 havo, wat niet betekende dat het leren opeens vanzelf ging.

Het thuiswerken heeft me wel geholpen bij mijn cijfers: ik heb vorig jaar geen onvoldoendes ­gehaald. Vlak voor de vakantie begon was ik echt wel klaar met corona en het alleen thuis zitten. Het was een raar jaar, de eindreis van school ging niet door, ik miste mijn vrienden en zelfs het vertrouwde schoolgebouw.

We zouden deze zomer met het gezin een reis maken door Azië, naar Singapore, Kuala Lumpur en Cambodja. Dat kon niet doorgaan, maar we zijn wel naar Karpathos geweest. Met een groepje vrienden was ik ook op camping Appelhof op ­Terschelling, dat was heel gezellig allemaal.

Deze laatste week ga ik denk ik vooral veel zwemmen, al zal ik de drukke zwemplekken mijden vanwege ­corona. Ik zie wel op tegen dit eindexamenjaar, het wordt vast pittig met al die SE’s. Toch begin ik met minder tegenzin dan eerdere jaren. Vooral omdat ik nu eindelijk ­iedereen weer kan zien. Ik hoop dat de eindexamenreis naar ­Albufeira dit jaar wel kan doorgaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden