PlusKorreltje zout

Is eten voor het slapengaan slecht voor je nachtrust?

null Beeld Shutterstock / Tim UR
Beeld Shutterstock / Tim UR

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: heeft eten in de avond invloed op hoe je slaapt?

Jari Goedegebuure

Slaap is een soort alom gedeelde obsessie: we zoeken vrijwel altijd naar een verklaring als we niet lekker hebben geslapen. De werking van cafeïne is een algemeen bekende: doorgaans wordt onze nachtrust daar niet beter van. Ook eten vlak voor het slapengaan zou een slechte invloed hebben. Maar is dat zo?

We beginnen met een biologielesje. Thermogenese is een proces waarbij het lichaam warmte produceert. Dat gebeurt ook wanneer we eten: er wordt energie opgewekt en verbruikt om het voedsel te verwerken en bijvoorbeeld de vetten en de eiwitten op te slaan in je organen.

“Dat proces is tegengesteld aan wat slapen is,” zegt Susanne la Fleur, hoogleraar neurobiologie van energiemetabolisme aan de Universiteit van Amsterdam en werkzaam bij Amsterdam UMC. “Je kunt je voorstellen dat het belangrijk is om alles in je lichaam tot rust te laten komen om goed te kunnen slapen.”

Bij het goed kunnen indutten speelt lichaamstemperatuur een rol. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen het best kunnen slapen als deze iets daalt. Dat gebeurt dus niet als je allerlei eten in je mond stopt. “Het is beter om een paar uur voor het slapengaan niet te eten.”

Ook niet goed voor je nachtrust: alcohol. Van kersen en kiwi’s wordt gezegd dat ze wél een positief effect zouden hebben omdat ze melatonine bevatten – een natuurlijk hormoon dat vooral door ons lichaam wordt aangemaakt als het donker is, en dat de slaap bevordert. Het gaat echter om een kleine dosering, benadrukt de hoog­leraar. “Ik denk dat er te weinig in zit om daadwerkelijk invloed te hebben op je slaap.”

Een van de bijeffecten die La Fleur in haar studies ziet, is dat mensen die een paar kilo afvallen vaak een half uur langer slapen. “Waar dat door komt, is onduidelijk. Er zijn vaak veel ­dingen die op zo’n moment veranderen. Het enige dat we weten: deze mensen letten op hun voeding.”

Lees ook eerdere afleveringen van deze rubriek: fabels en feiten over ons eten & drinken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden