Aldus

Ira Kip regelt 20.000 gratis heri heri-maaltijden om afschaffing van de slavernij te vieren

Vrijdag vieren we de afschaffing van de slavernij. Ira Kip (41) zorgt ook dit jaar voor gratis heri heri voor iedereen – of in elk geval voor de eerste 20.000 mensen die zich melden.

Jessica Kuitenbrouwer
null Beeld

Dit is het derde jaar op rij dat uw bureau Kip Republic Free Heri Heri For All organiseert.

“In 2020 deelden we 4000 porties heri heri uit in Amsterdam. Het jaar daarna waren dat er al 17.000, verdeeld over vier provincies. En dit jaar zijn er 20.000 bordjes heri heri te vergeven in negen van de twaalf provincies.”

Dat is een flinke toename.

“De actie wordt door heel veel mensen samen gedragen, van kleine lokale actiegroepen tot grote bedrijven en instanties als de Bijenkorf, Paleis op de Dam en ABN Amro, die wel graag iets willen doen met 1 juli, maar misschien zelf nog niet zo goed weten wat. Zich aansluiten bij onze actie geeft ook een beetje houvast.”

Denkt u dat 1 juli een officiële vrije dag zal worden?

“Daar doen wij het niet voor. Het is mooi als het gebeurt, maar wij vinden het voor nu belangrijker om het gesprek over de slavernij maatschappijbreed gaande te houden. En om de inclusiviteit van de 1 juli-viering te stimuleren. Wij zeggen bijvoorbeeld liever Emancipation Day dan Keti Koti, omdat dat een Surinaamse term is die veel mensen van de Antillen, waar ook veel tot slaaf gemaakten zaten, niet aanspreekt.”

Wie maakt uw favoriete heri heri?

“Mijn vader. Het is zijn recept dat we elk jaar gebruiken. We kregen nu ook de vraag of er een vegan heri heri kon komen. Dat vond ik best lastig. Heri heri werd gemaakt van de beperkte middelen waar tot slaaf gemaakten beschikking over hadden, daar was natuurlijk geen ruimte voor veganisme. Maar toch zijn er dit jaar een paar plekken waar je het zonder de vis kan krijgen – de tot slaaf gemaakten zullen vast ook wel eens géén beschikking over bakkeljauw gehad hebben.”

Heri heri

Het recept van de historische versie van heri heri die chef Emmo Achthoven ontwikkelde. Op 1 juli wordt niet deze maar een algemenere variant uitgedeeld.

Ingrediënten, voor 4 personen

500 gram bakkeljauw aan de graat
150 ml kokosolie, ongeraffineerd
1 cassave, geschild in blokjes van 3 cm
2 napi’s, gehalveerd
1 witte, zoete aardappel
1 groene banaan, gepeld en in drieën
1 gele banaan, gepeld en in drieën
1 taro, geschild in blokjes van 3 cm
1 madame-jeanette, heel

Bereiden

Spoel het zout van de bakkeljauw en week deze 15 minuten in ruim koud water. Neem vers water en kook de bakkeljauw 20 minuten. Proef de bakkeljauw. Is hij nog te zout naar jouw smaak? Kook dan weer vers water en zet de bakkeljauw nog een keer op. Pluis de vis en voel goed of je alle graten hebt verwijderd.

Verhit 100 milliliter kokosolie in een ruime hapjespan en bak de bakkeljauw op halfhoog vuur in ongeveer 10 minuten mooi bruin. Voeg vervolgens de madame-jeanette toe en bak nog 5 minuten.

Breng 1 liter water met een klein beetje zout aan de kook en kook de cassave in ongeveer 20 minuten gaar.

Breng 2 liter water met een klein beetje zout aan de kook en kook de napi, zoete aardappel, taro en bananen gaar. Alles is gaar als je er met een vork doorheen kunt prikken. De gele banaan is als eerste gaar, na ongeveer 10 minuten, haal die uit de pan en houd apart. De taro, groene banaan, napi en zoete aardappel zijn na ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Houd de bananen en taro warm en laat de napi en zoete aardappel afkoelen, zodat je de schil kunt verwijderen.

Verwijder de madame-jeanette aan het steeltje of met een lepel. Je kunt de peper op een schaaltje apart erbij serveren.

Serveren

Snij de aardvruchten en bananen in stukken van ongeveer 1 cm. Verdeel de aardvruchten en bananen in een rondje en leg de bakkeljauw in het midden. Verhit de laatste 50 milliliter kokosolie en giet deze vlak voor het opdienen nog even over de bakkeljauw voor een mooi effect.­

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden