Recensie

Intellectueel circus 'De Elite' valt uit elkaar door botsende ego's (***)

Stand-uppers, liedjeszangers en cabaretiers Daniël Arends, Theo Nijland, Peter van Rooijen, Daniël Samkalden en Maartje Teussink bundelen in de voorstelling 'De Elite' hun krachten.

Mike Peek
null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin

We zitten in een circus voor intellectuelen. De leeuwentemmer is vervangen door een Shakespearevertolker en er wordt Brel gezongen in plaats van trapeze gezwaaid. Op de achtergrond staan mannen te roken in rokkostuums, als droeve clowns in afwachting van een grap. Dit is 'De Elite'. Kleinkunstenaars en musici die het publiek eens een avondje komen verheffen. Hard nodig.

Het dreigt een kitscherige reis langs hoogtepunten uit de kunsten te worden. 'Van Brel tot Ravel' kondigt Daniël Samkalden aan. De knipoog is gelukkig duidelijk ingebakken en lang duurt de reis dan ook niet. Al snel botsen de ego's en blijkt er veel onenigheid over de inhoud van het programma. Samkalden hekelt de aanwezigheid van lolbroek Daniël Arends en deed Peter van Rooijen nou echt een goocheltruc met rode balletjes? Theo Nijland, nestor van het betere lied, zit dan al in de kleedkamer. Er zijn potdorie grenzen.

Het uiteenvallen van 'De Elite' blijkt het smakelijkste deel van de avond. De ruzie tussen Arends (die verdienstelijk piano speelt) en Samkalden is niet alleen geestig, maar gaat ook ergens over. Zogenaamd hoge tegenover zogenaamd lage cultuur. Even daarvoor heeft Arends al een vlammend, en opzettelijk hoogdravend, betoog afgestoken over de noodzaak van ironie.

Later worden er eigen liederen gezongen. De boodschap is dan wel duidelijk: de waarde van kunst schuilt niet in een canon vol verplichte nummers, maar in de expressie van individuen. Daar zal niemand iets tegenin kunnen brengen en eigenlijk is dat jammer. Van een elite verwacht je meer dan open deuren.

Kleinkunst: 'De Elite'
Spel: Theo Nijland, Daniël Arends, Daniël Samkalden, Maartje Teussink, Peter van Rooijen
Gezien: De Kleine Komedie, 27/3
Nog te zien: Aldaar t/m zondag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden