null

PlusTafel van vier

Inspiratie nodig? Paddenstoelen-bruschetta van Jigal Krant

In een stad van ontelbare keukens nemen vier kookschrijvers ons om beurten mee naar die van hen. Deze week maakt Jigal Krant een paddenstoelenbruschetta.

Jigal Krant

Het is een beproefde truc van ouders die hun vitamine mijdende kinderen willen behoeden voor een wisse scheurbuikdood: het ­verstoppen van groente, liefst tussen lagen junkfood dat het kroost wel blieft. Dat verstoppen gaat het makkelijkst bij soep of pasta­saus, omdat daarbij de staafmixer al het belastende bewijsmateriaal vernietigt.

Ongepureerd voedsel heeft wat meer voeten in de aarde: sowieso een geslepen koksmes en het nodige geduld, want het is zaak om de gewraakte groente in zo klein mogelijke blokjes te snijden. Eén detecteerbaar dobbelsteentje zal het ouderlijke bedrog al doen mislukken.

Na onze eerste vakantieweek in Italië kwam de pasta ons de neus uit en voor soep was het minstens twintig graden te heet, dus gooide ik het in ons Oostenrijkse hotelkeukentje over een andere boeg. In de plaatselijke supermarkt was ik op een prachtige aubergine gestuit. Die zat zo strak in haar glimmende vel dat ze mee móést, al verafschuwen mijn kinderen aubergine even hartstochtelijk als ik ervan hou. Ik besloot de aubergine te verstoppen in de topping van een paddenstoelenbruschetta.

Terug in het hotel sneed ik de aubergine in zulke kleine dobbelsteentjes dat de kinderen het onmogelijk nog konden waar­nemen. Dat gaf de paddenstoelenmelange een heerlijke romigheid en iets zoetigs. Tevreden ­serveerde ik mijn bruschette op het balkon van onze hotelkamer. “Getver!” riepen mijn kinderen bij de eerste aanblik. In mijn enthousiasme was ik even vergeten dat ze ­paddenstoelen zo mogelijk nog smeriger vinden dan aubergine.

Bruschetta met paddenstoelen en verstopte aubergine

Ingrediënten (4 personen)

- 1 aubergine
- olijfolie
- 2 grote tenen knoflook, geraspt
- 1 tl miso
- 250 g kastanjechampignons, grof gesneden
- 250 g oesterzwammen, grof gesneden
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl isot biber (Turkse chilipeper)
- 2 tl tijmblaadjes, fijngehakt
- 4 sneden robuust boerenbrood
- 1 teen knoflook, gehalveerd
- pluk peterselie, fijngehakt

Bereiding

Schil de aubergine met een dunschiller en snij in minuscule blokjes. Verhit een royale scheut olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergine met een snuf zout op hoog vuur. Roer regelmatig. Voeg na 5 minuten eerst de knoflook en miso en even later de paddenstoelen en een flinke snuf zout toe.

Schenk als de paddenstoelen zijn geslonken de balsamico erbij en bak nog 2-3 minuten tot het vocht is opgenomen. Haal de pan van het vuur en meng de isot biber en tijm erdoor. Breng zo nodig verder op smaak met grof zout.

Toast de boterhammen onder de ovengrill. Wrijf licht in met knoflook, besprenkel met olijfolie, beleg met het paddenstoelenmengsel en garneer met peterselie.

De bruschette zijn het lekkerst als de topping lauwwarm is.

In deze rubriek nemen we een kijkje in de pannen van Raghenie Bhawanie, Samuel Levie, Emma de Thouars en Jigal Krant, auteur van onder meer TLV en TLV Vegan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden