PlusNet Open

Indonesisch eethuis Miko haalt Jakarta naar Zeeburgereiland

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: Indonesische familierecepten per bord, bij eethuis Miko op Zeeburgereiland.

Denise van der Bij
null Beeld Daphne Lucker
Beeld Daphne Lucker

“Wat ruikt dat lekker, neem je ook bestellingen aan?” vroegen mensen als Michel Purba (36) aan het koken was. Hij blufte van wel en zo ontstond jaren geleden een cateringbedrijf vanuit huis, onder zijn bijnaam Miko.

Zijn vriendin moest Purba een duw in de rug geven om een eethuisje te beginnen toen een pand aan de Rie Mastenbroekstraat vrijkwam. “In de Indonesische cultuur zijn we humble en durven niet zo snel,” zegt hij. Voor het interieur haalde Purba wel alles uit de kast: felroze muren met zacht oranje banken, geïnspireerd door het huis van zijn grootouders op Sumatra. Een foto van de woning hangt aan de muur.

De meeste toko’s serveren rijsttafels uit bakken met ingrediënten in vitrines. “De rijsttafel is gebaseerd op een Indonesisch eetritueel, maar is door de Nederlanders meegenomen en daardoor niet authentiek,” zegt Purba. Hij gaat daarom voor een plateservice met een wisselend menu, uiteenlopend van nasi en bami goreng in de varianten kip (€14,50), zeevruchten (€15,50) en vegetarisch (€13), tot de kokossoep soto betawi met rundvlees (€10,50).

Met zijn familiegerechten wil Purba een huiselijke sfeer creëren en zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke gerechten blijven. “Iedereen is inmiddels de wereld rondgereisd dus ze kennen de Indonesische smaken.” In 2020 liep Purba mee met koks van traditionele Indonesische streetfoodkraampjes op Bali, Ambon en in Jakarta. “Het voelde voor mij als de film American Gangster met Denzel Washington. We gingen echt terug naar de bron.”

De Indonesische keuken kun je volgens Purba niet leren. Hij kookt dan ook nooit met ‘een eetlepel zout’, alles is puur op gevoel en met liefde.

Miko

Rie Mastenbroekstraat 1D

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden