Culinaire trend

In New York en Londen staat ­iedereen in de rij voor souffle pancakes

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: Souffle pancakes.

Souffle pancakes

De laatste keer dat ik online de liefde vond, pakte ­culinair gezien nogal wonderlijk uit. Voor ons eerste afspraakje nam hij me mee naar een van de slechtste restaurants van de stad. De mosselen leken op uitgespuugde kauwgompjes, de mayo was mierzoet en de frieten zagen er lijkbleek en grieperig uit. Inmiddels weet hij dat ik zoete mayo háát, maar een paar dagen geleden toverde hij nog een rauwe kip voor me uit de oven. Kortom: het is niet alleen een wonder dat we al anderhalf jaar onafschei­delijk zijn, maar ook dat ik überhaupt nog leef.

Dat allemaal terzijde. Inmiddels heb ik namelijk een tweede internetliefde. Of beter: obsessie. Geen man dit keer, maar een kruising tussen een pannenkoek en een soufflé. Door het beslag gaat een enorme hoeveelheid opgeklopt eiwit waardoor je niet alleen de dikste, maar ook de luchtigste pannenkoeken ooit krijgt. Souffle pancakes heten ze. Instagram staat er vol mee. Ze ­komen uit Japan, maar in New York en Londen staat ­ieder weldenkend mens ervoor in de rij.

In Amsterdam heb ik ze tot mijn verdriet nog niet kunnen vinden. En we weten allemaal hoe dat gaat met onbereikbare liefdes: die maken het verlangen alleen maar erger. Dus staar ik al weken een paar keer per dag, nog net niet kwijlend, naar het scherm van mijn telefoon. Ik volg de hashtag #soufflepancakes op de voet. En heb wilde fantasieën over de eerste keer dat ik ze voorgeschoteld krijg.

Tot die tijd probeer ik ze met onderstaand recept zelf te maken. Het resultaat is nog lang niet zo goed als op de foto’s, maar toch al zo lekker dat ik er alle vertrouwen in heb dat je binnenkort volop souffle pancakes kunt krijgen in Amsterdam. Mocht dat niet zo zijn, dan heb ik voor de zekerheid vast een ticket geboekt naar Londen – samen met mijn andere liefde, dat spreekt.

Recept

Meng 2 dooiers met 20 gram volle melk en 10 gram arachideolie. Voeg een paar druppels vanille-essence toe en klop met een garde tot een luchtig beslag. Voeg 30 gram gezeefde bloem toe en meng goed. Klop ondertussen 3 eiwitten met 1 theelepel witte wijnazijn en 50 gram suiker stijf. Roer 1 eetlepel opgeklopt eiwit door het beslag. Spatel daarna de rest van het eiwit er voorzichtig door. Verwarm een hoge koekenpan met antiaanbaklaag. Doe er een paar druppels olie in en veeg uit met een stuk keukenpapier zodat de hele bodem bedekt is. Doe het beslag in een spuitzak. Spuit torentjes, zo hoog als de rand van de pan toelaat. Doe het deksel op de pan en laat de pannenkoeken 4 minuten ‘stomen’. Draai om en stoom nog 3 à 4 minuten. 

Mara Grimm Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden