Plus
In Neelie! blijft de mens Neelie Kroes ontstellend onzichtbaar
De politieke opvattingen van Neelie Kroes worden in Neelie! gereduceerd tot kretologie en hoe ze van asfalt-Neelie tot milieukampioen werd, blijft een raadsel.
'Een mens is gemaakt om te vechten.' Een fictieve biografie kan helpen om de mens achter het imago te laten zien, maar bij Suburbia is en blijft Neelie Kroes een bijzonder harde tante. In een drukke voorstelling die switcht tussen Kopspijkers-cabaret en larmoyant privédrama blijft de mens 'Neel' ontstellend onzichtbaar.
Het stuk, dat Léon van der Sanden baseerde op biografieën en interviews, speelt op de avond voordat Kroes de beslissing hoort over haar Eurocommissariaat. Ze aast op de functie, maar er zijn lijken in de kast.
In korte scènes op diverse locaties worden leven en werken van Neelie (Smit) Kroes uit de doeken gedaan, van haar jeugd als dochter van een harde Rotterdamse zakenman via het corps en de Kamer van Koophandel naar het ministerschap.
Steeds is titelrolspeelster Carine Crutzen omringd door een roedel van zes mannen die steeds wisselen van scherp getypeerde rollen. Dat is een aardige metafoor voor de mannenbastions van het zakenleven en de politiek waarin Kroes zich een groot deel van haar leven heeft bewogen.
Verfrissend is de vrijzinnige omgang met seks. Kroes sluit een verstandshuwelijk met een vriendelijke marineman en schept zo ruimte voor een langdurige affaire met Frans Swarttouw - goed Rotterdams bot gespeeld door Thomas de Bres - maar daartegenover staat de nogal drakerige manier waarop ze als afwezige moeder voor haar zoon Ivo wordt geportretteerd.
Eindmonoloog
Uiteindelijk wringt toch dat schrijver Van der Sanden en regisseur Julia Bless hun personage niet voor het blok hebben durven zetten: Kroes heeft hoogstwaarschijnlijk laakbaar gehandeld door haar macht te gebruiken om gemeenschapsgeld aan bevriende zakenmannen te geven, maar die keuze krijgen we niet te zien en een moment van vereffening al helemaal niet.
Neelie!
Door Theatergroep Suburbia
Gezien 14/10, Almere
Te zien in 5/12 t/m 7/12, DeLaMar
Daardoor wordt Neelie! en-toen-en-toen-en-toentoneel over een vrouw die houdt van macht en niet reflecteert.
Haar politieke opvattingen worden gereduceerd tot kretologie en hoe ze van asfalt-Neelie tot milieukampioen werd, blijft een raadsel. Crutzen, die als actrice harde pinnigheid kan combineren met warme menselijkheid, krijgt voor dat laatste nauwelijks ruimte.
Een paar momenten vallen positief op: in de opbloeiende liefde tussen Kroes en Bram Peper (een melancholieke Dic van Duin) wordt ineens het vruchtbare contrast tussen twee levensvisies zichtbaar; en helemaal aan het eind halen de spelers de coulissen weg en gaat het werklicht aan. Even is ze hier en nu, maar haar eindmonoloog is niet meer dan een verzameling oubollige oneliners.
Misschien zit daar de boodschap: aan de huidige VVD-heerschappij gaan al decennia van leegte vooraf.