PlusRecept van de dag

In Japan ligt de lat voor lunch verrassend hoog

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. 

Fow Pyng Hu.Beeld Jakob Van Vliet

De regen die op mijn hoofd valt, zal later in de middag veranderen in sneeuw. Ik loop over straat in Tokio. Het is drukker dan ik had verwacht, alleen de mondkapjes verraden dat er meer aan de hand is. Ik probeer mijn haren met mijn hand te drogen want ik ben op weg naar mijn vaste kapper.

Mijn kapper is geen persoon, het is een keten. Ze zijn te vinden in de wijken waar werkende mensen geen tijd hebben voor een onderhoudend gesprek. Dat komt mij ook goed uit. Ik spreek de taal niet goed genoeg en dan is het fijn om niet aangesproken te worden.

QB House is een zaakje naast een supermarkt. In een betaalmachine bij de ingang koop je een ticket voor zo’n 10 euro. Drie kappers met een mondkapje op zijn druk aan het knippen. De inrichting is steriel, net een tandarts­praktijk. Een kapster is klaar met een klant. Ze is goed, ze heeft me vaker geknipt. Ze veegt de haren tegen de muur, drukt op een knop en via een gat in de plint wordt alles opgezogen. Helaas mag ik niet bij haar plaatsnemen; met een portemonnee in haar hand gaat ze de deur uit.

Haar collega blijkt zelfs beter. Zijn kniptechniek is vliegensvlug. De schaar klappert op en neer, terwijl zijn vingers heel voorzichtig mijn oor opzij drukken, alsof dat van chocola is gemaakt. Geen haar wordt gemist. Met een slang die uit het plafond komt, zuigt hij alle losse haartjes van mijn hoofd. En met een zachte tissue veegt hij lichtjes mijn gezicht schoon. Meesterschap in tien minuten.

De kapster komt weer binnen met een lunchmaaltijd uit de supermarkt. Ze verdwijnt achter het gordijn van een opslaghok. De lunch zal zeker smaken, want ketens of supermarkten: ze leggen hier allemaal de lat verrassend hoog. Ik ga zo ook maar eens iets halen.

Goma ae (spinazie met sesamzaadjes)

Ingrediënten
1 bos spinazie (ca. 200 gr)
3 el geroosterde sesamzaadjes
2 tl suiker
1 el sojasaus
½ tl hondashipoeder

Bereiding
In de meeste supermarkten in Japan verkopen ze kant-en-klaarmaaltijden voor de lunch of avondeten. Deze bentoboxen worden elke dag vers bereid. Ze bevatten meestal rijst met enkele bijgerechten – er zijn gezonde en minder gezonde varianten. In principe zou je dagelijks zo’n lunch kunnen eten zonder verveeld te raken.

Goma ae is een gerecht wat er vaak bij zit of er los bij gekocht kan worden. Japanse spinazie met gemalen sesamzaadjes. Bij de Turkse kruidenier hebben ze vaak langwerpige spinazie die in bosjes wordt verkocht.; deze lijkt het meest op Japanse spinazie. Je kunt ook wilde spinazie of blad­spinazie gebruiken.

Was de spinazie goed. In een pan met kokend water gaan we de spinazie blancheren. Indien de spinazie dikke stelen heeft, steken we eerst die stelen in het water, na 30 seconden dompelen we ook het bladgedeelte onder. Na 20 seconden schep je ze over in een kom met ijswater. Knijp daarna zachtjes het vocht uit de spinazie. Snij de spinazie in stukjes van 5 centimeter. Maal de sesamzaadjes in een vijzel zodat ze geplet zijn. Meng in een kom de spinazie en alle andere ingrediënten. Zo af en toe zal ik recepten geven voor andere bentogerechten, dan kun je een eigen bentobox maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden