Aldus

In de Week tegen Eenzaamheid was het bij Resto Van Harte stiller dan ooit

In de Week tegen Eenzaamheid ­was het bij de buurtrestaurants Resto Van Harte stiller dan andere jaren. Directeur Polle Janssens (48) treurt.

Dylan van Eijkeren
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Het is de laatste dag van de Week tegen Eenzaamheid. Is eenzaamheid nu de wereld uit?

“Eenzaamheid kan niet in een week worden opgelost. Maar je kunt er wel iets aan doen. Elk gesprekje, telefoontje, boodschapje, en in ons geval dinertje helpt. De eettafel is ons vaccin tegen het eenzaamheidsvirus.”

Uw restaurants strijden toch het hele jaar tegen eenzaamheid, of is het tegen armoede?

“Eenzaamheid is een heel complex iets, waarbij veel factoren een rol spelen. Het kan komen doordat je je partner kwijtraakt, je baan verliest, zomaar, of ook omdat je weinig geld hebt. Bij Resto Van Harte proberen we daarom zo laagdrempelig mogelijk te zijn, een driegangenmaaltijd kost bij ons gemiddeld zeven euro.”

Dat is niet veel.

“Voor sommige mensen wel, dus met een Stadspas krijg je korting. Daarmee komen we niet uit de kosten. We zijn erg afhankelijk van bijdragen van heel veel instanties en van subsidies, het is krap aan.”

Was het deze week extra druk?

“De problemen omtrent eenzaamheid zijn het afgelopen halfjaar alleen maar groter geworden, maar onze capaciteit is juist afgenomen. Er mogen nog maximaal 30 mensen in onze resto’s, inclusief 6 of 7 vrijwilligers. Normaliter ontvingen we in Amsterdam soms wel 90 tot 100 mensen op een avond. Her en der hebben we twee shifts georganiseerd, maar zelfs dan hadden we minder capaciteit dan normaal.”

Wat is de beste tip tegen eenzaamheid?

“Blijf niet in je eentje zitten met je eenzaamheid. Bespreek het. Haal het taboe ervan af. Eet een kopje soep met je buurman of buurvrouw.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden