In de Baars

Geen flauwekul, gewoon lekker

In de Baars zit in het voorportaal van stadsdeel De Baarsjes: Admiraal de Ruyterweg 1, op de hoek van de Kostverlorenvaart, net over de Wiegbrug.

De inrichting is zeer eenvoudig, als om te benadrukken dat het een no-nonsensezaak is, waar wordt gekookt als in Portugal, met wat Spaanse en Italiaanse gastgerechten. Ze zeggen overigens dat ze 'Mediterraanse specialiteiten' serveren, maar Portugal, alleen aan de Atlantische Oceaan, had ik daar zelf nooit bij gerekend.

De tafels zijn kaal, de stoelen hard en dat laatste maakt het voelbaar dat we wel erg lang moeten wachten voor de gerechten op ons af komen. Maar dat is dan eigenlijk ook de enige wanklank.

Er is een uitgebreide tapaskaart, er zijn wat daggerechten en zeven vaste hoofdgerechten, maar we kiezen van zowel bord als vaste kaart.

Om te beginnen de boquerones (gemarineerde ansjovis met venkel en ui, 3,90) die vers en smakelijk zijn. Met het Turkse brood een echte appetizer. Dat geldt ook voor de Alcachofras con bacalao (roergebakken artisjok met klipvis en verse munt, €5,50). Er is met liefde en smaak aan gewerkt, dat is duidelijk.

De vissoep is een soep van de dag (€6,80). Er is er ook één met zoete aardappel en pompoen, maar daar doe je mij meestal geen plezier mee. Wel met deze smakelijke soep die goed gevuld is, met verschillende soorten vis, schelpdieren en inktvis. Geen flauwekul, maar gewoon lekker. Het laatste voorgerecht is weer van de tapaskaart: Rissois de camarão (huisgemaakte flapjes met gambavulling, twee voor €4,30), smeuïg en smakelijk.

Gemiste tapas zijn onder meer de Spaanse papas bravas en de Turkse tabouleh en er zijn ook frietjes met aioli. Die aioli kwam ook al bij het brood op tafel: fris en niet te knoflokig.

Eén van de hoofdgerechten van het bord is een geroosterd lamsrack met verse rozemarijn en gepofte knoflook, geserveerd met gefrituurde aardappelpartjes met mayo (€19,80).

Het vlees is buitengewoon mals en smakelijk en zelfs wat overvloedig. De gepofte knoflook maakt het uitstekend af. Hierbij, en bij het andere hoofdgerecht, komt een typisch 'mediterraan' aangemaakte gemengde salade: veel olie en wat azijn en zout. No nonsense!

Voor dat andere hoofdgerecht kunnen we het niet laten een cataplana te bestellen (€19,20). Dat is een soort miniwok met een identiek deksel dat er bovenop geklemd wordt, zodat de - meestal zoals ook hier koperen - pan stevig gesloten wordt, waardoor de damp er niet uit kan en de druk zelfs iets oploopt. Een mooie manier van koken, die ze alleen in Portugal kennen.

Deze cataplana is gevuld met heilbot, gamba's en schelpdieren. Achteraf zien we dat we er rijst bij hadden kunnen krijgen, dat was beter geweest dan die aardappeltjes, maar ja.

De vis, een behoorlijk grote moot, is smakelijk en aan één kant eerder wat rauw dan te gaar, wat eigenlijk wel lekker is. Het kookvocht met diverse groenten erin is zo lekker dat we met de grote mosselschelp nog wat uit de cataplana scheppen. Alleen al daarom heerlijk.

De dessertkaart zien we niet eens; we nemen de twee van het bord. Het ene is een sinaasappelpudding, in feite een flan, met sinaasappelsaus. Goede flan; de saus is niet overtuigend (€4,90). De citroentaart is zelfs helemaal uitstekend: goede korst, goede smeuïge structuur en forse, pittige citroensmaak.

Nog even over de wijnkaart: die is erg aardig gevarieerd. We drinken een vinho verde, de Quinta Azevedo, de betere van de twee die ze hebben, en zijn er erg tevreden over.

In de baars is een eenvoudige, maar buitengewoon plezierige eettent. De bedaard rondlopende kat verhoogt voor mij nog de vreugde.

8,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden