Aldus

In Café Roosenburgh rouw je samen om een overleden huisdier

Zanger Barry Hay rouwde maanden om zijn dode hond. Guus Sluiter (52), directeur van uitvaartmuseum Tot Zover, zag er een gelegenheidscafé in.

Dylan van Eijkeren
null Beeld

Slaat u keiharde munt uit andermans verdriet?

“Nee, de omzet van Café Roosenburgh zal zaterdagochtend om 11 uur niet ineens enorm stijgen door er dit rouwcafé te organiseren. Een café staat natuurlijk voor de verkoop van drinken, maar wij doelen meer op de ontspannen sfeer, de sociale ontmoetingsplek die een café is. Daarbij komen er maximaal 25 mensen.”

Waarom maar zo weinig?

“De bijeenkomst is gebaat bij intimiteit, en mensen moeten ook aan het woord kunnen komen. Het wordt niet heel verdrietig hoor, we houden het aan de lichte kant.”

U organiseerde al een Nabestaandencafé, waar mensen over dode mensen kunnen praten.

“Ja, dezelfde twee rouwbegeleiders organiseren het. De rouw om een huisdier wordt door niet-huisdierbezitters vaak niet begrepen. Huisdierbezitters hebben vaak een heel hechte band met hun hond of hun kat. Kijk, een vriend of familielid zie je soms maar een keer per maand, maar je hond is er altijd, elke dag, of je nou laat en moe thuiskomt, of je vrolijk of verdrietig bent, de hond is er.”

Mensen rouwen gemiddeld 8,5 maand om een dode hond of kat. Hoe lang rouwen mensen dan wel niet om mensen?

“Dat kan heel vergelijkbaar zijn. Het is doorgaans bij mensen iets langer, maar niet veel, en niet altijd.”

Heeft u zelf een huisdier?

“Nee. Ik leer hier zelf heel veel van, ik heb veel meer begrip gekregen voor mensen die rouwen om hun huisdier. Natuurlijk trekken sommige mensen zich het verlies meer aan dan anderen, maar iedereen weet: huisdieren leven korter dan mensen en daar moet je mee dealen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden