Net open

In buurthuis Kramatsalon is zelfs het meubilair toegankelijk

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: de Kramatsalon is een toegankelijk buurthuis waar iedereen welkom is voor een kopje koffie en zelf activiteiten mag opzetten.

Denise van der Bij
null Beeld Sophie Saddington
Beeld Sophie Saddington

“We hadden ze allemaal door elkaar gezet, maar schijnbaar vindt iemand het fijn dat ze kleur bij kleur staan,” zegt Alicia van Hilten (27), kijkend naar de stoelen in de Kramatsalon. Bij elke tafel staan dezelfde exemplaren. Van Hilten is participatiecoach en trainer bij welzijnsaanbieder Civic, de eigenaar van het nieuwe buurthuis in een van de grootste verzorgingshuizen van Nederland.

Een knus hoekje met een bruine bank heeft zelfgebreide kussentjes. Er gaan net mensen zitten of een oudere vrouw komt al aangesneld om de bestelling op te nemen. Niet veel later staan er kopjes koffie en thee met een koekje op tafel. Vrijwilligers krijgen een training om de rol van gastheer of gastvrouw op zich te nemen.

Eerder gingen verschillende commerciële uitbaters in het pand failliet. “Je kunt mensen met een AOW niet drie à vier euro voor een koffie laten betalen,” zegt projectleider Erik van de Langkruis (44). Glazen en mokken voor de catering, planten om de ruimte op te fleuren en bordspelletjes en boeken ter vermaak: in de Kramatsalon zamelden vrijwilligers alles zelf in. Van Hilten en haar collega’s zochten toegankelijk meubilair uit. Stoelen met en zonder rugleuning of armleuning, en alles rollatorvriendelijk.

Iedere maandagochtend is er in het buurthuis een breiclub, en om de week op woensdag kun je klaverjassen. Maar er zijn nog veel meer activiteiten. De Kramatsalon is er voor iedereen; buurtbewoners kunnen alles onderling regelen. “Mensen komen niet eens meer in de Javastraat, nu hebben ze een plek om samen te komen,” aldus Van de Langkruis.

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.

Kramatsalon

Kramatplantsoen 101-H

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden