Beeld

In beeld: zwammen op oud koffiedik

Jim Bisschop: “We willen ook inspelen op de behoefte aan vleesvervangers, want paddenstoelen bevatten veel eiwitten.”Beeld Jakob Van Vliet

Jim Bisschop en Kay Renshoff doen aan stadslandbouw: in Almere kweken ze paddenstoelen in zeecontainers. ‘Wellicht kan het ook met andere producten.’

In the middle of nowhere, op een bedrijventerrein in Almere Buiten, staan de twee zeecontainers van de mannen van Upzwam. Van buiten ziet het er wellicht weinig spannend uit, ín de containers is sprake van een onvervalst staaltje stadslandbouw.

Op stellingen in de ‘groeiruimte’ staan exemplaren van onder meer de grijze oesterzwam, koningsoesterzwam en de nameko. Almeerse reststromen vormen de voedingsbodem. “Het koffiedik is afval van Almeerse bedrijven, de houtsnippers nemen we over van Staatsbosbeheer,” zegt initiatiefnemer Jim Bisschop (28).

In 2017, tijdens zijn studie op Windesheim, kwam hij samen met Kay Renshoff (26) op het idee voor Upzwam. “We wilden onderzoeken hoe je op kleine schaal stadslandbouw kunt bedrijven. De zeecontainers zijn eigenlijk legoblokjes waarin je producten kweekt. Wij hebben het met paddenstoelen gedaan, maar wellicht kan het ook met andere producten.”

De twee maakten al tapenade en een zwamburger van de paddenstoelen en zijn in gesprek met restaurants, winkels en markten om hun zwammen te verkopen. “We willen ook inspelen op de behoefte aan vleesvervangers, want paddenstoelen bevatten veel eiwitten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden