PlusRecept van de dag

Improvisatiesalade voor thuiswerkers

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn.Beeld Oof Verschuren

Met drie thuiswerkende huisgenoten is het een gezellige boel in huis, in een verder zo’n ontregelende tijd. Iedereen heeft zijn eigen werkplekje in­gericht, we gaan gezamenlijk elke dag naar buiten en ’s avonds doen we spelletjes en kijken we series. Ondertussen cater ik voor iedereen lunch en avondeten, omdat we goed voor elkaar moeten zorgen en omdat ik ongelukkig word als ik niet veel kan koken. Toch ga ik me binnenkort een paar avonden inhouden om horeca in de buurt te steunen. Restaurants hebben het nu zeer moeilijk, maar veel houden hun keukens open en bezorgen bij mensen thuis.

Ook producenten en lokale winkeliers hebben alle klandizie momenteel hard nodig. Wie liever niet de hele stad doorfietst, kan nog steeds lokaal inkopen: veel is tot aan je voordeur te bestellen. Collega Samuel Levie lanceerde vorige week een box met Amsterdamse producten voor thuis onder de noemer Support Your Locals. Zelf bestelde ik een kaasplateau bij kaashandel Kef, fantastische broden bij Ulmus Bakkerij en een hele lading groenten en fruit bij horeca­leverancier Freshland, die deze periode is begonnen met het thuisbezorgen bij consumenten. Binnen een dag stonden ze voor de deur met twee kratten vol aubergines, paprika’s, broccoli’s, wortelen, uien, aardappelen en meer. Overal ontstaan vergelijkbare initiatieven, dus zoek op internet en social media naar restaurants en winkels bij je in de buurt. Alle beetjes helpen.

Ondertussen is dit ook een uitstekende tijd om de voorraadkast eens uit te ruimen en op te koken. Ik vond houdbare dingen van vele jaren oud. De grote pot gojibessen van een huisgenoot van jaren geleden zie ik ook deze ­weken niet snel opgaan, maar de pakken mix voor rijstpannenkoeken uit Vietnam lijken me zeer geschikt voor deze periode, en het pakje spelt van achterin de kast gebruikte ik om een lunchsalade vol groente voor het hele huis te maken.

Improvisatiesalade voor thuiswerkers

Ingrediënten
1 broccoli (of bloemkool), in roosjes
2 paprika’s, in reepjes
2 el olijfolie
1 el ras el hanout (of wat komijn en koriander)
200 g spelt (of bulgur, farro, freekeh)
50 g hazelnoten (of amandelen)
1 el granaatappelmelasse (of balsamicoazijn)
kneep citroensap
3 el arganolie (of walnoten-, hazelnoten-, olijfolie)
handje verse kruiden zoals koriander of peterselie, ­grofgehakt

Bereiding
Ik geef al verschillende opties in de ingrediëntenlijst, maar schroom niet om nog meer af te wijken: gebruik wat je in de winkel vindt of nog in huis hebt, of laat ingrediënten weg. Voeg een handje verse rucola of dungesneden radijsjes toe, brokkel er wat feta door of maak eindelijk eens dat potje olijven uit de koelkast op, et cetera.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de broccoli en paprika’s over een bakplaat, schep om met de olijfolie en zout en zet een halfuur in de oven. Bestrooi als ze klaar zijn met de ras el hanout. Kook de spelt zoals de verpakking vermeldt. Rooster de hazelnoten kort in een droge koekenpan en hak ze grof. Klop een dressing van de granaatappel­melasse, citroensap, olie en zout. Meng door de nog warme spelt. Schep de groenten, hazelnoten en verse kruiden door de spelt en verdeel over een grote schaal of vier borden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden