PlusMijn Amsterdam

Imara Limon, conservator van het Amsterdam Museum: ‘Amrâth is een soort spookhuis’

Imara Limon (32) is conservator van het Amsterdam Museum en curator van Refresh Amsterdam, waarin 25 kunstenaars hun blik op de stad geven. Het Amrâth Hotel vindt ze fascinerend, ‘een soort spookhuis’.

Het Parool
Imara Limon. Beeld Nosh Neneh
Imara Limon.Beeld Nosh Neneh

Mijn buurt

“Sinds 2018 woon ik op Wittenburg, een van de Oostelijke Eilanden. Een rustig gebied, maar dicht bij de drukte van het centrum. De eilanden hebben een bijzondere geschiedenis: in de 17de en 18de eeuw werkten de arbeiders uit de stad hier op de scheepswerven. Mensen zijn hier echt met elkaar begaan, dat vind ik bijzonder.”

Standbeeld

“Het beeld in het Oosterpark ter herdenking van het slavernijverleden doet veel voor mensen in de stad. In 2019 mocht ik in de Nieuwe Kerk de eerste Erwin de Vries-lezing houden. De Vries was een Surinaamse kunstenaar en heeft het beeld gemaakt. Niet alleen op 1 juli tijdens Keti Koti herdenken mensen de slavernij bij dit beeld: altijd zie ik wel iemand het bordje lezen of bloemen neerleggen.”

Brug

“Ik heb een band opgebouwd met de kleurrijke Pelikaanbrug, die de Kadijken verbindt met de Oostelijke Eilanden. Het is voor mij de bijna-thuisbrug. Vooral aan het het einde van de dag vind ik het een prachtig stukje Amsterdam, als je komt aanfietsen en achter de brug het gouden zonlicht op de Oosterkerk ziet schijnen.”

Molen de Gooyer, Funenkade 5.  Beeld Nosh Neneh
Molen de Gooyer, Funenkade 5.Beeld Nosh Neneh

Monument

“Ik wilde altijd al een keer molen De Gooyer bezoeken, die naast brouwerij ’t IJ, en een tijdje geleden is dat gelukt. De molen is van Stadsherstel en eigenlijk niet open voor bezoek, maar ik mocht mee op excursie met Onno Meerstadt, de directeur van Stadsherstel. In de molen was heel veel nog intact, zoals de kleine trapjes. Gelukkig was ik boven zo weg van het ­uitzicht dat ik niet te veel naar beneden keek, door de houten kieren van de vlonder waar we op stonden. Best eng, hoe hoog we stonden.”

Dagelijkse boodschappen

“Mijn vriend houdt van tuinieren en ­verbouwt in onze tuin allerlei groenten en kruiden. Voor de rest van onze boodschappen gaan we in het weekend naar de Noordermarkt. Daar komen we altijd bekenden tegen, het is echt een ontmoetingsplek.”

Museum

“Natuurlijk het Amsterdam Museum, waar ik alweer vijf jaar werk. Het is achter de schermen een heel fijne organisatie, en tegelijk een plek die zich expliciet inzet voor een inclusievere stad met meer verbinding. Waar we oude patronen doorbreken en zoveel mogelijk Amsterdammers betrekken bij verhalen van de stad.”

Imara Limon in het Amsterdam Museum bij de tentoonstelling ‘Refresh Amsterdam’. Beeld Nosh Neneh
Imara Limon in het Amsterdam Museum bij de tentoonstelling ‘Refresh Amsterdam’.Beeld Nosh Neneh

Geheim adresje

“Iedereen zegt altijd dat café Winkel 43 de beste appeltaart van de stad heeft, maar die van café Hegeraad, op de andere hoek van de Noordermarkt, is minstens zo lekker. Echt een ouderwetse appeltaart zoals je oma ’m zou maken.”

Café Hegeraad, Noordermarkt 34. Beeld Nosh Neneh
Café Hegeraad, Noordermarkt 34.Beeld Nosh Neneh

Dit kan veel beter

“De toenemende ongelijkheid in de stad moet beter worden aangepakt. Het moet meer gaan om Amsterdammers zelf, door hen te laten bijdragen aan initiatieven in de stad. Zoals The Black Archives, dat is opgericht als burgerinitiatief en nu veel betekent voor een grote groep mensen.”

Mooi lied over Amsterdam

“Dat catchy nummer van Sef, Jungle van beton. Het is de titelsong van De wilde stad, die film over de dieren in Amsterdam. We zien die dieren als overlast, of vinden dat ze in een kooitje moeten zitten, maar de stad is net zoveel van hen als van ons mensen. Toen ik laatst met Sef in de jury van muziekcompetitie ArtRocks zat, wilde ik zeggen hoe tof ik dat nummer vind, maar ik durfde het niet, haha.”

Favoriete winkel

“Coloured Goodies in Noord, een poppenwinkel waar kinderen een pop kunnen kopen die op hen lijkt. Ze hebben er van alles: poppen met kroeshaar, huidaan­doeningen, het downsyndroom. Eigenaar Ellen Brudet begon met een marktkraampje in de Van der Pekstraat, dat niet zo populair was. Inmiddels is het een inter­nationaal bekende winkel, en staan ook buitenlanders in de rij voor haar poppen.”

Gebouw

“Het Scheepvaarthuis, nu het Amrâth Hotel, aan de Prins Hendrikkade, vind ik een fascinerende plek. Een soort spookhuis. Hoe vaak ik daar niet langs ben gefietst en me heb afgevraagd hoe het interieur eruitziet. Binnenkort ga ik er op excursie met scholieren en AT5.”

Ik voel me Amsterdammer...

“Omdat ik me hier op mijn plek voel. Tijdens mijn eerste ontmoeting met de stad, toen ik met m’n ouders vanuit onze woonplaats Kortenhoef hier Surinaams eten ging halen in de Bijlmer en zwemmen in de Gaasperplas. En later, toen ik kunstgeschiedenis ging studeren aan de UvA in de binnenstad. De vrijheid en diversiteit heb ik altijd gevoeld, en voel ik nog steeds.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden