Plus

Ilja Leonard Pfeijffer speelt zichzelf met plezier. En met succes

Brieven Uit Genua is niet alleen een liefdevol literair portret van Ilja Leonard Pfeijffer geworden, maar ook een subtiel spel met feit en fictie.

Hans Smit
Ilja Leonard Pfeiffer schreef Brieven Uit Genua aan de hand van vijftig brieven die hij zijn ex-geliefde stuurde. Beeld anp
Ilja Leonard Pfeiffer schreef Brieven Uit Genua aan de hand van vijftig brieven die hij zijn ex-geliefde stuurde.Beeld anp

Vijftig brieven bevat het lijvige ­Brieven Uit Genua van Ilja Leonard Pfeijffer. Allemaal echt verstuurd, veelal aan zijn ex-geliefde Gelya, met wie hij ooit naar Italië fietste.

Zij verdween naar Berlijn, Pfeijffer woont nog in Genua en probeert middels brieven zijn leven in die havenstad te bevatten. Maastricht ligt 1006 kilometer verderop, maar toch is er een hechte band tussen de toneelgroep uit die stad en de auteur. Hij is hun huisschrijver.

En omdat hij dit jaar vijftig wordt en zijn twintig­jarig schrijfjubileum viert, is hij nu zelfs hoofdpersonage geworden in een voorstelling: Brieven Uit Genua, gespeeld door de tweekoppige artistieke leiding van Toneelgroep Maastricht, met overduidelijk plezier. En met succes.

Langharige pruik, rood sjaaltje
Zet Servé Hermans een langharige pruik op, hang hem een rood sjaaltje om en daar zít Pfeiffer, kettingrokend orerend, voorover­gebogen over lege glazen aan zijn vaste tafeltje op de piazza vlak bij zijn huis. Elke dag, desnoods onder een lekke parasol.

Zijn collega Michel Sluys­mans speelt op hoge hakken Stella, de nieuwe liefde van Pfeiffer voor wie hij de drank afzweert. Maar hij zet ook de toevallige passanten op dat pleintje neer, zoals de travestiet in bruidsjurk met wie de brommerige auteur liefdevol een sigaretje deelt. Beiden op zoek naar geluk. Mooie scène is dat.

Feit en fictie
Prachtige flarden Puccini, Monte­verdi en Paolo Conte, door sopraan Lies Verholle en pianiste Elizabeth de Loore, versterken tussen de brieffragmenten de Italiaanse couleur locale.

Brieven Uit Genua is niet alleen een liefdevol literair portret van een bewonderd auteur geworden, maar ook een subtiel spel met feit en fictie. 'Je reduceert mijn leven tot een toneelstukje,' sputterde de auteur nog tegen in een brief aan Michel Sluys­mans.

Uiteindelijk stemde hij gelukkig toe in de voorstelling, toen hij inzag dat je 'misschien wel een acteur nodig hebt om de werkelijkheid op te poetsen'.

Brieven Uit Genua

Door Toneelgroep Maastricht
Gezien 4/10, Deventer
Te zien in 12-14/10 Theater Bellevue

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden