PlusCulinaire trend

Ik verlang naar een taart van bladerdeeg

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: pithiviers, een taart van bladerdeeg.

Mara Grimm. Beeld Sjoukje Bierma
Mara Grimm.Beeld Sjoukje Bierma

Hoe langer de lockdown duurt, hoe groter mijn ­honger naar bladerdeeg. Pasteitjes, tompoezen, ­hartige taarten: het passeerde allemaal al de revue en nóg is mijn honger niet gestild. Gelukkig is daar Alain Caron. Hij maakt sinds kort de pithiviers voor thuis.

Deze taart van bladerdeeg komt uit het gelijknamige dorpje Pithiviers, dat nog geen honderd kilometer onder Parijs ligt. Er is een zoete variant met amandelspijs, maar stukken interessanter én smakelijker vind ik de hartige versie: een bolle taart met savooiekool, paddenstoelen en gekonfijte ui, aangevuld met bijvoorbeeld zwezerik in room, niertjes of kippenlevertjes.

In Frankrijk vinden ze het uiteraard een belangrijke klassieker, maar wereldfaam had ie nooit. Daar kwam verandering in dankzij Sota Atsumi, een van de hoofdrolspelers van de Parijse neo-bistroscene. Toen hij pithiviers met eend en foie gras besloot te gaan maken bij Clown Bar, tot een paar jaar geleden een van dé adressen van de stad, werd het een regelrechte hit.

Inmiddels heeft Atsumi zijn eigen restaurant: Maison Sota in het elfde arrondissement. Het is misschien wel het mooiste, maar zeker het meest serene restaurant van Parijs dat volledig is betegeld met ­terracotta hexagonen. Belangrijker: zijn pithiviers is verder geperfectioneerd en nog rijker van smaak dan ooit bij Clown Bar. Met alle gevolgen van dien, want de ­pithiviers lijkt in Parijs hipper dan ooit.

Desondanks duurde het even voordat ik hem in Amsterdam tegenkwam. Totdat Alain Caron De Gouden Reael op het ­Prinseneiland overnam en pithiviers tot signatuurgerecht uitriep. Sinds twee weken maakt hij hem ook voor thuis: er is een variant met kip, kippenlever en precies genoeg dragon, die je alleen nog maar even in de oven hoeft op te warmen.

Liever geen vlees? Er is ook een versie met pompoen en portobello. Allebei bestellen kan natuurlijk ook – want ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb nog steeds onstilbare honger.

Hoe langer de lockdown duurt, hoe groter mijn ­honger naar bladerdeeg. Pasteitjes, tompoezen, ­hartige taarten: het passeerde allemaal al de revue en nóg is mijn honger niet gestild. Gelukkig is daar Alain Caron. Hij maakt sinds kort de pithiviers voor thuis.

Deze taart van bladerdeeg komt uit het gelijknamige dorpje Pithiviers, dat nog geen honderd kilometer onder Parijs ligt. Er is een zoete variant met amandelspijs, maar stukken interessanter én smakelijker vind ik de hartige versie: een bolle taart met savooiekool, paddenstoelen en gekonfijte ui, aangevuld met bijvoorbeeld zwezerik in room, niertjes of kippenlevertjes.

In Frankrijk vinden ze het uiteraard een belangrijke klassieker, maar wereldfaam had ie nooit. Daar kwam verandering in dankzij Sota Atsumi, een van de hoofdrolspelers van de Parijse neo-bistroscene. Toen hij pithiviers met eend en foie gras besloot te gaan maken bij Clown Bar, tot een paar jaar geleden een van dé adressen van de stad, werd het een regelrechte hit.

Inmiddels heeft Atsumi zijn eigen restaurant: Maison Sota in het elfde arrondissement. Het is misschien wel het mooiste, maar zeker het meest serene restaurant van Parijs dat volledig is betegeld met ­terracotta hexagonen. Belangrijker: zijn pithiviers is verder geperfectioneerd en nog rijker van smaak dan ooit bij Clown Bar. Met alle gevolgen van dien, want de ­pithiviers lijkt in Parijs hipper dan ooit.

Desondanks duurde het even voordat ik hem in Amsterdam tegenkwam. Totdat Alain Caron De Gouden Reael op het ­Prinseneiland overnam en pithiviers tot signatuurgerecht uitriep. Sinds twee weken maakt hij hem ook voor thuis: er is een variant met kip, kippenlever en precies genoeg dragon, die je alleen nog maar even in de oven hoeft op te warmen.

Liever geen vlees? Er is ook een versie met pompoen en portobello. Allebei bestellen kan natuurlijk ook – want ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb nog steeds onstilbare honger.

Afhalen

De pithiviers van Alain Caron, voor twee personen, kost 34 euro. Elke do, vrij en za afhalen op het Prinseneiland of in De Pijp. Bestellen: goudenreael.nl.

De pithiviers. Beeld
De pithiviers.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden