IJsberg in een flesje

'Je hebt er ijsbergen bij, zo groot als België', zegt Paul Quentin. Hij zoekt publiciteit voor zijn bedrijfje dat gesmolten ijsbergen in flesjes op de Nederlandse markt wil brengen. Een persbericht: 'Graag wil ik u melden dat wij van Concept Drinks een uniek gebotteld drinkwaterproduct op de Europese markt gaan lanceren, medio Juni 2008. Het gaat hier om het meest schone drinkwater dat op deze planeet beschikbaar is, daar dit water 30.000 jaar ingevroren is geweest.

Met dit product zal Concept Drinks eerst de Nederlandse markt veroveren, waarna eind 2008 de totale Europese markt zal worden bewerkt. Wij kunnen ons voorstellen dat het interessant zou kunnen zijn voor uw blad om hier melding van te maken, mede omdat dit dé primeur zal zijn op het gebied van gebotteld drinkwater'.

Concept Drinks is van twee jonge handelsondernemers die volgens hun persbericht 'een uitgangspunt nastreven als het gaat om duurzaam ondernemen & consumeren'.
Paul Quentin: ,,We komen uit de textiel en liepen tegen dit water aan." Hij legt per telefoon uit hoe het in zijn werk gaat. Brokken ijs, zo groot als België, breken los van de ijskap op de Noordpool en drijven naar Canada. Voordat de berg smelt kun je er van oogsten. Het ijs is ontstaan uit een dikke koek van sneeuw die op de Noordpool viel. Schone sneeuw uit schone tijden van ver voor het begin van de jaartelling. Schoon water dus.

Volgens Quentin wordt het ijs met grijpers uit zee gevist en op schepen geladen. Het smelt aan boord en al op het schip wordt het water gefilterd, zegt hij. Maar het is toch het zuiverste water ter wereld, wat wordt er dan uit gefilterd? 'Dat moet ik aan mijn compagnon vragen', zegt de jonge ondernemer.

Het ijsbergwater is in Canada op de markt onder de merknaam 80 degrees north. Bijzondere merknaam, maar het water zelf is niet uniek, er zijn meer smelterijen van ijsbergwater. Zo is er een die doodleuk het watermerk Berg heeft gedeponeerd. Alle ijsbergwaterhandelaren zoeken het in hogere sferen. Ze bottelen in chique, onderscheidende flesjes en verkopen het als duur, exclusief water.

Maar over alle dure en iets minder dure flessenwaters wordt hetzelfde gezegd. Puur natuur, zuiver water en dus het beste voor moeder en kind. Kijk naar de reclame voor het water Evian. Zuiver water uit de Alpen, goed voor moeder en kind. Concept Drinks in het kruideniersvakblad Distrifood: 'In advertenties gaan we ons richten op jonge moeders. Wij bieden het zuiverste water om zuigelingenmelk mee aan te maken'.

En waar Evian indruk wil maken met de lange weg die het water maakte van sneeuwbui op de berg, tot zuiver water, 15 jaar later in de fles, kunnen ijsbergsmelters nonchalant opscheppen over de leeftijd van hun watertjes van tienduizenden jaren oud. Zuiverder kan niet, zeggen ze.

Maar hoe zit dat dan toch met dat filteren op zee? Paul Quentin heeft het aan zijn compagnon gevraagd en e-mailt diens antwoord: 'De filtering betreft een test op een bacteriologisch onderzoek en filtering. Hierbij moet je denken aan E.coli, Enterokokken, Pseudomonas, koloniegetal 22 na 72 uur en koloniegetal 37 na 24 uur.'

Glashelder, maar niet heus. De watermannen hebben niet veel verstand van hun nieuwe koopwaar. Zelf zijn ze danig onder de indruk van de leeftijd van hun smeltwater, 12 duizend jaar, maar het zou volgens Quentin ook 30 duizend jaar kunnen zijn. Och arme. Wat een moeite dan om dat water in kleine flesjes helemaal uit Canada te laten komen. Net zo makkelijk kun je in 's-Hertogenbosch gaan wonen en flesjes vullen uit de keukenkraan. Wisten de jonge ondernemers niet; in Den Bosch komt 30.000 jaar oud water gewoon uit de kraan, en zo goed als gratis. (WOUTER KLOOTWIJK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden