Plus Recept van de dag

IJs van Marokkaanse amlou en boerenmelk

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

Merijn Tol Beeld Oof Verschuren

Vorig jaar schreef ik er ook over: amlou, wat ook wel de pindakaas van Marokko wordt genoemd. Het is een meer dan heerlijk mengsel van arganolie (gemaakt van de pitten van de geroosterde argannoot), fijngemalen geroosterde amandelen en honing: romig, notig, zoet en zalig. Kinderen worden er groot mee en van. Vandaar en ook vanwege de amandelen de vergelijking met pindakaas. Overigens zag ik vorig jaar in een Marokkaanse supermarkt ook gewoon pindakaas staan. Over kruisbestuiving gesproken.

Tijdens de ramadan staat er bij ons weer een grote pot op tafel, van mijn schoonfamilie. Amlou hoort in een oude hergebruikte jampot te zitten. Anders klopt het niet. Want het is een echt familieproduct. Die van ons komt van de arganolie van de Zuid-Marokkaanse tak van mijn schoonfamilie. Door schoonmoeder Khadija eigenhandig gemixt tot het begeerde mengsel met honing en amandelen.

Onze kleine Anaroz eet amlou het liefst op een boterham met pindakaas. Ik vind dat grappig, want wat je op dat bord ziet, is cultuur. Nieuwe cultuur, gemengde cultuur.

Vandaag zat ik op een strandje op een steenworp van Amsterdam en het viel me weer op hoe wit het er was. Met twee gemengde families als uitzondering. Daarom denk ik dat families zoals de onze, waarin kinderen opgroeien met nieuwe eettradities, meer kleur in de uniforme brouwerij brengen. Culturen en mensen ontdekken door de mond is een beproefd recept.

Omdat op nog geen 10 kilometer van de Dam een nieuwe coöperatieve melkfabriek is opengegaan, de Boeren van Amstel, lijkt me amlouroomijs van boerenmelk een top­idee. Bij een ijssalon in Gouda staat amlou-ijs overigens allang op het menu. En als u geen familie heeft met amlou of arganolie, wordt dan vrienden met de dichtstbijzijnde Marokkaanse supermarkt, en vraag erom. Of bestel het online. In het uiterste geval vervangt u arganolie door Hollandse hazelnoten- of walnotenolie. Dat werkt dan ­alleen niet in het voordeel van die heerlijke integratie.

Amlouroomijs

Ingrediënten
100 g suiker
5 eierdooiers
400 ml volle Amstelland boerenmelk (van de Boeren van Amstel)
100 ml amlou (mix gelijke delen honing, geroosterde amandelen en arganolie of andere notenolie)

Bereiding
Klop de suiker met de eidooiers schuimig. Doe ze in een steelpan op laag vuur en voeg de melk toe. Klop goed door met een garde. Wacht tot de melk dik wordt. Laat afkoelen en breng deze op smaak met de amlou.

Maak ijs in een ijsmachine volgens de aanwijzingen of doe alles in een bak die je in de diepvries zet. Roer het bevriezende geheel dan elk half uur tot een uur met een vork goed los en zet de bak daarna terug in de vriezer. Ook lekker is het om de amlou pas door het ijs te roeren als dat al half bevroren is. Dan krijg je roomijs met een amlou swirl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden