PlusHumans of Amsterdam

Humans of Amsterdam: ‘Ik was zo depressief dat ik mijn studentenkamer niet meer uitkwam’

null Beeld Debra Barraud
Beeld Debra Barraud

In de wekelijkse rubriek @humansofamsterdam gaat fotograaf en schrijver Debra Barraud op zoek naar gezichten en verhalen van de straat in Amsterdam.

Debra Barraud

“Als kind had ik moeite met leren uit een boek. Als ik een toets moest maken, ervaarde ik zo veel mentale druk dat mijn prestaties eronder leden. Met bloed, zweet en tranen heb ik mijn middelbareschooldiploma gehaald. Daarna ben ik door India gaan reizen.

Die reis was echt een eyeopener. In die maanden heb ik meer geleerd over de wereld, mensen en culturen dan al die tijd op school. Daarna had ik geen idee wat ik wilde, dus besloot ik te gaan studeren. Opnieuw liep ik tegen mijn leerproblemen aan; het lukte me niet het tempo bij te houden. Daarnaast werd ik voor het eerst blootgesteld aan drugs en alcohol en dat maakte het alleen maar erger.

Na een jaar was ik zo depressief dat ik mijn studentenkamer niet meer uitkwam. Ik wist dat ik zo niet langer door kon gaan en ben direct gestopt met mijn studie en bij mijn moeder gaan wonen. Zij ging een cafeetje openen en kon mijn hulp goed gebruiken. Voor het eerst ervaarde ik hoe het voelt om niet te hoeven presteren. Na acht maanden voelde ik me sterk genoeg om weer op mijn eigen benen te staan.

Inmiddels werk ik als ober en organiseer ik muziekevenementen. Ik weet dat ik er nog lang niet ben, maar sinds ik mijn succes en eigenwaarde niet meer laat definiëren door cijfers, gaat het een stuk beter met me.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden