Tip

Huisje, boompje, kansenongelijkheid in de Tolhuistuin

Voor een van de gebouwen van de Tolhuistuin is de hele zomer een openluchtexpositie te zien over kansenongelijkheid in de stad. De tentoonstelling, Ocharme, is een voortzetting van een onderzoek van Stichting Nieuwe Helden naar armoede en ongelijkheid in Nederland en Vlaanderen.

Het Parool
De houten huisjes in de tuin van de Tolhuistuin. Beeld Tolhuistuin
De houten huisjes in de tuin van de Tolhuistuin.Beeld Tolhuistuin

Door de tuin staan vijf houten huisjes verspreid. Ze staan symbool voor de gebouwen die in de omgeving te vinden waren, voordat ze werden ingeruild voor bijvoorbeeld appartementencomplexen.

In elk huisje vertellen kinderen uit de buurt middels tekeningen en losse woorden over hun toekomstdromen. Vervolgens krijgt de bezoeker van de tentoonstelling te horen hoe groot de kans is dat die dromen verwezenlijkt worden, op basis van onderzoek door sociologen, economen en antropologen naar de kansen van de kinderen.

Door de dromen af te zetten tegen de inschatting van de wetenschappers wordt de kansenongelijkheid in de stad concreet gemaakt. ‘De samenleving staat in deze tijd, mede vanwege de mondiale pandemie, voor grote beslissingen over solidariteit, zorg en kansengelijkheid,’ schrijven de initiatiefnemers. ‘Een goed moment om op lokaal niveau bij deze verhalen stil te staan.’

Ocharme is de hele zomer gratis te bezoeken. Om de verhalen te kunnen luisteren moet je de app New Heroes Village downloaden. Op aanvraag kun je ook een rondleiding krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden