Recept van de dag

Huisgemaakte chicken tonight

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard Beeld Mark van der Zouw

Terwijl ik mijn boterham rijkelijk beleg aan de lunchtafel van een gelauwerd reclamebureau, vang ik een flard van een gesprek op: “Ik schrok me dood toen ik het hoorde. Mijn lievelingseten willen ze uit de schappen halen.”

Automatisch spits ik mijn oren. Welke culinaire ramp heb ik gemist in het nieuws? Zou er weer een ongepasteuriseerde kaas verboden zijn? Enge bacteriën op de koud gerookte wilde zalm aangetroffen? Ik zit al klaar om mee te gaan praten, want van onze delicatessen moeten ze afblijven met hun regeltjes.

“Dit kan toch niet waar zijn?” gaat het gesprek verder. “Gaat Unilever kappen met het beste dat ze ooit hebben gemaakt?! Dat spul is geniaal. Echt. De basis van het Nederlandse culinair erfgoed. Het zou beschermd ­moeten worden.” Gegrinnik aan de lunchtafel.

“Heb je het ooit geproefd? Niet? Je weet niet wat je mist. Zó lekker. Die Hawaii met ananas…classic! Die zoetzuur-perzik is ook geniaal hoor, maar niets overtreft de Hawaii. Maar goed, ik maakte me zorgen om niets, blijkt nu, want Chicken Tonight blijft gelukkig gewoon bestaan. Het is alleen niet meer van Unilever. Ze vonden het te ongezond voor hun assortiment.”

Het nieuws is waar: Unilever heeft Chicken Tonight echt afgestoten. De verontwaardiging aan tafel is gespeeld. Een beetje. Want deze fanatieke aanhanger blijkt het spul – al is het uit een soort jarennegentigcult-overwegingen – toch minstens één keer per week te eten. “Zó makkelijk! In zeven minuten klaar!”

De lovers en haters barsten los aan de lunchtafel. Ik vorm in mijn eentje het kamp ‘nog nooit geproefd’. Ik maak namelijk al jaren mijn eigen makkelijke kip in zoete saus. Kost me maar liefst tien minuten meer.

Homemade chicken tonight

(voor 4 personen)

Ingrediënten

700 g kippendijfilet in blokjes
4 el bloem
3 el plantaardige olie
2 citroenen, uitgeperst
4 el honing
1 el vissaus (nam pla)
1 el sojasaus
1/2 theelepel cayennepeper
peper en zout
bieslook/sesamzaadjes

Bereiding

Dit recept is een van mijn ‘classics’, die het altijd goed doet bij mijn kinderen. Doe citroensap, honing, vissaus, sojasaus en cayennepeper in een kom en roer tot de honing is opgelost. Bestrooi de kip in een grote schaal met peper, zout en bloem. Hussel goed door. Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de kip in ongeveer 4 minuten aan alle kanten goudbruin. Giet het citroen-honingmengsel erbij. Roerbak tot de kip gaar is en de saus een mooi stroperig laagje om de blokjes vormt (circa 10 minuten). Garneer met gehakte bieslook of sesamzaadjes. Of met stukjes gegrilde ananas, als je toch een beetje Hawaii wilt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden