PlusAchtergrond

Huisarts Mauke (63) liep zijn eerste modeshow direct voor Louis Vuitton

Mauke Pool, huisarts en fanatiek padelbeoefenaar (mix van tennis en squash), is op z’n 63ste aan een modellencarrière begonnen.  Beeld Nosh Neneh
Mauke Pool, huisarts en fanatiek padelbeoefenaar (mix van tennis en squash), is op z’n 63ste aan een modellencarrière begonnen.Beeld Nosh Neneh

Mauke Pool (63) is behalve huisarts met een eigen praktijk in West sinds dit jaar ook model. Hij liep zijn eerste show voor Louis Vuitton.

“Ik blijf huisarts en laat het modellenwerk over me heenkomen,” zegt Pool kalm als hij aan zijn eettafel in Badhoevedorp vertelt over zijn kersverse modellencarrière. “Dit is ­gewoon een aardigheidje erbij.”

Waar duizenden van dromen, jaren voor trainen en casting na casting met een portfolio voor afgaan, kwam het Mauke Pool aanwaaien: een modellenklus voor Louis Vuitton, een van de meest luxe modemerken in de wereld. Hij wilde niet eens model worden en wuifde aanbiedingen meermaals weg. Sterker: Pool had er zelf nog nooit over nagedacht om de fashionindustrie in te stappen. Zijn zoon Timo (20) daarentegen wel.

De Amsterdamse student International Business ­Management heeft al jaren modellenklussen als ‘side job’, zoals hij het noemt. Wel een succesvolle bijbaan; in 2018 liep de toen 17-jarige al zijn eerste grote show, voor Versace. En omdat hij minderjarig was, moesten zijn ouders mee om contracten te ondertekenen.

Zijn vader bleef daarbij niet onopgemerkt. Modellen­scout en manager Philip Riches zag direct dat behalve zoon ook vader talent had voor het vak. “Ik had zoiets van: nee. Ik heb een praktijk en ik ga bijna met pensioen. Het is niets voor mij,” zegt Pool nu. “Misschien na mijn pensioen.”

Pool runt al jaren met zijn echtgenote Huisartsenpraktijk Jan Toorop in West. Zijn patiënten weten nog niets van zijn modellenavontuur. “Niet omdat ik het niet wil vertellen, het komt niet ter sprake tijdens een spreekuur. Collega’s weten het wel, daar praat je ook wat uitgebreider mee tijdens de lunch.”

Ad-hocklussen

Terwijl zoon Timo floreert en fotoshoots en shows voor labels als Dolce & Gabbana, Dsquared2 aan zijn cv toevoegt, bleef zijn manager contact zoeken met de huisarts. Hij was ervan overtuigd dat vader Pool het goed zou doen als ­model. Riches kwam met een concreet voorstel voor een fotoshoot voor de Financial Times en vroeg de huisarts wat selfies te sturen.

Pool: “Die had ik niet. Ik maak nooit selfies. Ik ben helemaal niet modebewust ook, maar ik dacht: oké, ik maak er wel een paar. Waarom niet?”

Timo Pool op de catwalk. Beeld RICHESMGMT
Timo Pool op de catwalk.Beeld RICHESMGMT

Wat volgde, was een excuus van de manager: die had het niet kunnen laten om de foto’s ook door te sturen naar ­internationale casting directors. De huisarts stond direct in optie voor een groot Italiaans modehuis, maar die klus ging toch niet door.

Wel waren zijn foto’s sindsdien in handen van Piergiorgio del Moro, een allesbehalve onbekende casting director in de internationale modewereld. “Een paar maanden ­later werd ik op een woensdag door Philip gebeld,” zegt Pool laconiek. “Dat ik in optie stond voor Louis Vuitton. Geen slecht merk om mee te ­beginnen.”

Pool is verrast en enthousiast over het modellenwerk, ‘maar ik ga er geen geld op toeleggen’. Hij moet voor ad-hocklussen zijn huisartsenpraktijk verlaten en een waarnemer inhuren. Dat kost zo’n 1300 a 1400 euro voor tweeën­halve dag. Een minimale eis, aldus de huisarts.

In korte tijd tekende Pool contracten en regelde hij vervanging voor zijn huisartsenpraktijk. “Tijdens mijn avonddienst twee dagen later kreeg ik de bevestiging dat ik ‘confirmed’ was en naar Parijs mocht. Weet je, ik heb het gedaan en ik heb ‘ja’ gezegd, maar ik denk nog steeds: waarom ik? Waarom overkomt mij dit?”

Tot in de kleinste details

Het debuterende model kan overigens geen geheim dieet onthullen om er goed uit te blijven zien. “Voor mijn gevoel doe ik niets bijzonders. Gewoon: ik eet niet veel. Ik snoep bijna nooit en ik sport veel – zeker drie tot zes keer in de week. Ik word chagrijnig als ik een week niet sport, dus het is makkelijk vol te houden.”

De huisarts reed naar Parijs en gaf zich over aan een meerdaags programma: hij ging naar het hoofdkantoor van Louis Vuitton om kleding te passen, zat uren bij de kapper omdat zijn haar ‘in een bepaald model geknipt en gekapt moest worden’ en oefende voor de opnames van de show die in de prestigieuze Tennis Club de Paris plaatsvond. Vanwege corona was de modeshow zonder publiek en werd de collectie van de Men Fall Winter 2021-collectie opgenomen en op video vertoond.

“Ik vond het maken van de video het leukste,” zegt Pool. “Alles wordt tot in de kleinste details in orde ­gemaakt. Je oefent op het lopen, het draaien, er is een hele set ­gebouwd. Het is mooi om dat mee te maken, een bijzondere ervaring.” Na afloop hoorde hij dat hij op het bord prijkt van Del Moro. “Ik heb gehoord dat het feit dat ik op zijn bord ben beland veelbelovend is, maar dat zijn alleen maar woorden. Ik zie wel wat er nog komt. Voorlopig ben ik nog gewoon de huisarts in West.”

Zoon Timo is even nuchter als zijn vader. Hij focust zich nu op zijn studie en het modellenwerk is een ‘mooi avontuurtje voor erbij. Maar het hoeft niet mijn fulltimebaan te worden’. Hij is trots op het modellendebuut van zijn vader. Op zijn Instagram prijken twee foto’s van hem en zijn ­vader tijdens hun eerste grote show. ‘Zo vader, zo zoon’, is een van de commentaren onder de foto.

Al staat er nog niets op de planning, zoon heeft nog wel een wens: “Ik zou het leuk vinden om een keer samen met mijn vader een show te lopen.”

Mauke Pool. Beeld -
Mauke Pool.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden