null Beeld

Houvast

Judith Zilversmit

Op sociale media kwam de opmerking al vaak voorbij: 2021 was een Groundhog Year. Deze grap, verwijzend naar de film Groundhog Day, waarin Bill Murray steeds dezelfde dag beleeft, weerspiegelt het gevoel dat velen hebben: we zijn met de nieuwe lockdown terug bij af.

Toen we begonnen met nadenken over deze PS van het Jaar hadden we op de redactie de hoop dat we Covid-19 enigszins onder controle hadden. Het oude, ‘normale’ leven, zonder restricties, leek nabij en 2022 zou het jaar worden waarin we met vallen en opstaan weer vrolijk verder konden gaan.

Inmiddels weten we beter. Toch is het optimisme dat in deze extra dikke PS schuilgaat meer dan welkom. Als houvast, en als een lichtpuntje in duistere tijden.

Zo brengen we een vrolijke ode aan zeventigers (die tegenwoordig volop meedraaien in de maatschappij). En Marjolein van Damme portretteerde moeders met hun coronababy: de ‘coronials’ worden ze al genoemd, of is de generatie C (covid) of generatie Q (quarantaine) een betere benaming?

In dit nummer vindt u ook een verhaal vol spanning en suspense. Kunstenaar Jeroen van der Most las deze zomer dat in Saoedi-Arabië een schilderij van hem was verkocht voor maar liefst 3,2 miljoen dollar. Om het nog mooier te maken: het was aangeschaft door een prinses! Detail: het schilderij was niet van zijn hand. Collega Lex Boon en Van der Most zoeken uit hoe het zit, waaruit een zinderende zoektocht volgt naar het bizarre verhaal achter deze deal.

De reflectie in dit kerstnummer komt van Wouter de Vries, jongere broer van de vermoorde journalist Peter R. de Vries. Wouter vertelt uitgebreid over hun jeugd, over samen opgroeien in een gezin waarin het debat altijd vlamde en waarin de kinderen werden gestimuleerd hun eigen pad te kiezen, áls ze maar voorop zouden lopen. De Vries: “De kunst is om één uur in je leven drie keer te laten tellen.”

Wie het nieuwe jaar vanuit de lockdown met tegenzin tegemoet gaat, raad ik aan het devies van dominee Gremdaat ter harte te nemen. Hij pleit in zijn bijdrage voor ‘meer licht in de duisternis’. “Het wordt tijd voor de-escalatie hoe moeilijk dat wellicht ook is. Als iemand tegen jou zegt: ‘Wat heb jij een rotkop’, gewoon antwoorden: ‘Wat een boeiende visie’, en er verder het zwijgen toe doen.”

Er komen betere tijden. Maar eerst gaan we in kleine kring de feestdagen vieren. Ik hoop dat u daarvan toch kunt genieten en dat deze PS u daarbij helpt.

Judith Zilversmit
Chef PS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden