PlusOpen tijdens corona

Hostel ClinkNoord: ‘We huisvesten nu ook studenten’

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de gedeeltelijke lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: Maarten van Nigtevegt (46) van hostel ClinkNoord.

Jip Leferink
Maarten van Nigtevegt Beeld Jakob Van Vliet
Maarten van NigtevegtBeeld Jakob Van Vliet

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw zaak?

“Het is heel zwaar. Er zijn veel annuleringen, vooral van mensen uit Duitsland, Frankrijk en België. We zitten maar voor dertig procent vol; voor de lockdown was dat negentig procent. Tegelijk zijn er mensen die hun verblijf bij ons hebben verlengd. Zo hebben we een Italiaanse gast die een tijd geleden naar Amsterdam kwam om werk te zoeken, maar nog geen appartement had. Hij zit nu al twee maanden bij ons.”

Hoe gaat de komende tijd eruit zien?

“Het blijft zwaar, denk ik. De toeristen gaan in de nabije toekomst niet terugkomen. Sinds maart kunnen we nog maar vijftig procent van onze totale capaciteit verhuren, om de anderhalve meter afstand te waarborgen. Zo liggen er maar twee personen op een vierpersoonskamer: de bovenste bedden van de stapelbedden worden niet meer verhuurd. We hebben de financiële steun van de overheid echt nodig.”

Nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“Jazeker. We zijn aan de slag gegaan met huisvesting voor studenten. Sommigen hoeven voor hun studie maar twee dagen per week in Amsterdam te zijn om colleges te volgen. Daar zijn we op ingesprongen: we hebben gepromoot dat studenten een aantal nachten bij ons kunnen slapen voor hun studie.”

Hoe houdt u de moed erin?

“We proberen te focussen op de positieve dingen om iedereen gemotiveerd te houden. Twee keer per week organiseren we online events voor onze medewerkers. We doen de gekste dingen, zoals een make-up-workshop, pompoen snijden voor Halloween en een bierproeverij. Laatst hebben we een online tour gedaan door het Van Gogh Museum.”

Wat is het eerste dat u gaat doen als de boel weer versoepeld wordt?

“Evenementen organiseren voor onze gasten, zoals een pubquiz, karaoke-avond of fietstocht. Die hebben we nu geschrapt, omdat het niet goed mogelijk was met de aangescherpte maatregelen. Maar zodra het weer kan, gaan we los.”

ClinkNOORD

Badhuiskade 3
clinkhostels.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden