Culinaire trend

Hoog tijd dat Amsterdam in de ban raakt van écht goede paella

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: paella.

Paella Beeld Shutterstock

Van de honderden recensies die ik ooit schreef, ging er niet één over hem. Ik heb de beste chefs ter wereld geïnterviewd, maar zijn verhaal nog nooit opgetekend. En van alle foodfoto’s die ik op social media zet, zijn er hooguit drie van zijn gerechten. Toch voorziet hij me al zolang ik me kan herinneren van schalen vol kraakverse gegrilde gamba’s. Van kilo’s perfect gefrituurde inktvis. En van kroketten met pata negra zo goddelijk dat alle kinderen en kleinkinderen ze standaard voor hun verjaardagsmenu bestellen.

Lang verhaal kort: ik ken geen betere kok dan mijn Spaanse stiefvader. Veruit zijn lekkerste gerecht is ­paella. Die maakt hij zoals het hoort: op open vuur, met konijn van de slager uit het dorp en rijst die niemand zo perfect al dente krijgt als hij. Mijn zomervakantie is dan ook pas echt begonnen als de takken voor het paellavuur bij ons familiehuis in Spanje worden gesprokkeld.

Want één hap van de paella van mijn stiefvader en je weet weer waar echt lekker eten om draait. Bij twee happen wil ik weer thuis wonen. En bij de derde hap wil ik onmiddellijk een column over hem schrijven. De ­enige reden dat ik dat nooit eerder deed, is dat zijn ­keuken – gelukkig – volledig wars is van welke foodtrend dan ook.

Daar lijkt nu verandering in te komen. In New York zitten inmiddels al drie vestigingen van de succesvolle paellabar Socarrat (vernoemd naar het laagje aangebakken rijst onderin de paellapan dat in heel Spanje geldt als een absolute delicatesse). In Londen opende een paar weken geleden het restaurant Arros QD van de Spaanse topkok Quique Dacosta, dat volledig in het ­teken staat van Spaanse rijstgerechten. Ik kan niet wachten om daar aan te schuiven. Omdat ik ­D­acosta zeer hoog heb zitten, maar ook omdat hier paella op de enige juiste manier wordt bereid: op open vuur.

En in Amsterdam? Hier kun je al jaren op zondag aanschuiven bij Duende Dos in de Nieuwe Willemsstraat om voor een tientje paella te eten. Ook bij het nieuwe Lofi in Sloterdijk schijnen ze elke donderdag paella te serveren. Verder is het vooral een beetje behelpen. Zo was het een jaar of vijf geleden onder Nederlandse koks mode om paella als bijgerecht te serveren. Meestal kreeg je dan een soort risotto met saffraan voorgeschoteld, en als het echt tegenzat werd die ook nog gepresenteerd in een pannetje met anti-aanbak-laag.

Gelukkig is die tijd voorbij. Ik heb dan ook goede hoop dat na New York en Londen ook Amsterdam in de ban raakt van écht goede paella. Tot die tijd schep ik met liefde nog een keer die van mijn stiefvader op.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen.

Mara Grimm. Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden