Hoofdstad Brasserie

Op stand aan de Amstel

De Hoofdstad Brasserie neemt de plaats in van wat vroeger Le Relais was, de eenvoudigere eetgelegenheid van Hotel de l'Europe. Dat is nog steeds bezig met een enorme make-over, maar het eind daarvan is in zicht. Probleempje is nog wel dat de Nieuwe Doelenstraat openligt. Je gaat dus binnen via Freddy's Bar, op de hoek bij de brug, en als je je niet verkeerd laat sturen (we komen eerst terecht in Bord'Eau, het hoger te noteren restaurant waar Kranenborg adviseert) beland je, via een omweg door de ook al omgebouwde lobby, in de brasserie - weer aan de Amstel, maar dan aan de kant van de Kloveniersburgwal.

Er zijn nu twee keukens op deze bel-etage (schoon verdiep zeggen de Vlamingen), één voor de chic, één voor de brasserie.

De inrichting van het restaurant is van Cees Dam, wat je aan de plafondverlichting (als Le Garage) kunt zien. Het is hier wat zomers, met gele kussens in rieten stoelen, maar die zijn zo laag en lui dat ze eigenlijk niet geschikt zijn om in te tafelen. We laten er dan ook wat extra kussens in leggen.

Goed brood komt direct, met goede boter en een eenvoudige knabbel: grissini met guacamole en aioli. Geen uitsloverij met gefröbelde amuses.

De wijnkaart moet zijn vorm nog wat vinden, maar een glas rosé is er wel, al is dat volgens de rekening 'Roze uit de Provance'.

Dat glas mag dan het gerookte kalfsvlees met tonijnmayonaise en mesclun (fijne ?gemengde salade, €13,00) begeleiden. Deze variant op vitello tonnato bestaat uit drie 'bonbons' van kalfsvlees, gevuld met salade. Fraai, maar als gerecht voegt dit niet veel toe aan het oorspronkelijke gerecht.

Tweede voorgerecht wordt de Aberdeen Angus tartaar met toast
(€13,00). Goed vlees, goed aan?gemaakt, met ook nog een gepocheerd ei. Dat laatste, met zijn smeuïge dooier, is meteen een goede saus.

Er zijn drie soepen, waarvan we de heldere kippensoep met lentegroenten en ravioli van champignons nemen (€7,50). Lekker, maar misschien iets te zout. Dat geldt zeker voor de dagsoep: romige selderijknolsoep met pastrami (€7,50). Is geen rekening gehouden met de ziltheid van de pastrami? Te veel van het goede!

Dat brengt ons bij de hoofdgerechten. Eén daarvan nemen we van de lijst hoofdgerechten, het andere van het gedeelte dat ze à la carte noemen. Volgens de op het menu afgedrukte regel zou dat moeten resulteren in een driegangenmenu (voor-, hoofd- en nagerecht naar keuze, €35,00) plus een extra bord soep, in totaal €42,50. Maar we betalen er €47,50 voor. Ik vind dat nogal ernstig! De rest, met de tong als à la cartegerecht, komt voor de volle mep, waar ik in kan komen.

De kalfsschenkel met fricassee van peulvruchten, spek, zilveruitjes en puree van mierikswortel en aardappel (€21,50) van het menu is gewoon goed. De mierikswortelpuree is mooi scherp van smaak. Dat werkt uitstekend!
De tong meunière met remouladesaus, friet en salade (€32,50) is volgens de regels der kunst: goed gebakken, lekkere remoulade, uitstekende mayonaise voor bij de friet, goed aangemaakte sla - hoewel die ook iets te zout lijkt te zijn. En een sauskom met extra bakboter...

En dan de desserts: een nogal vreemde tarte Tatin, meer een dikke schijf gare appel op een apart gebakken koekje gelegd. Er is ook niets gekarameliseerds aan, maar ernaast ligt wel wat zoute karamelsaus. Dat noem ik geen tarte Tatin meer, eerder een soort deconstructie die niet echt werkt (€7,50).
De crème brûlée van Madagaskarvanille is gewoon klassiek en goed uitgevoerd (€7,50).

Tsja, wat hiervan te zeggen? Ze moeten duidelijk nog wat wennen, want ze zijn nog veel korter open dan ik uit allerlei publicaties had afgeleid.
Toch zijn voor een zaak in zo'n prestigieus hotel wel erg veel slippers gemaakt, zowel bij de inrichting (stoelen) en bediening (rekening!) als, wat bij mij altijd het zwaarst telt, in de keuken (onder andere bij het zout, de gedeconstrueerde Tatin). Daarom voorlopig een niet bijster hoge notering, maar ik beloof: wij komen terug! Er is nog veel werk te doen.

7,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden