null Beeld Marc de Groot
Beeld Marc de Groot

Holy guacamole

PlusVoorwoord PS van de Week

Judith Zilversmit

Samenwerken is een kunst. Waar de één een sprint denkt te trekken, ziet de ander dat als een luie wandeling. Niemand heeft hetzelfde arbeidsethos. Dat maakt werken met collega’s – hoe zal ik het zeggen? – interessant.

In deze PS portretteren we ouders en kinderen die tijdens corona samen een bedrijf zijn begonnen. Dat is meteen weer het andere uiterste: familieleden die óók collega zijn. Op zich niet gek dat mensen daarvoor kiezen. Er is een vanzelfsprekend vertrouwen zodat alles gezegd kan worden – al is dat ook een gevaar. Marcelle Shehata opende met haar vader een restaurant. “Het is als thuis,” zegt ze. Maar: “Soms erger je je wel aan elkaar en kunnen onze denkwijzen verschillen.”

Vertrouwen speelt ook een grote rol in het interview. Emiel Rutgers, oncologisch chirurg voor met name borstkanker, nam na 35 jaar afscheid van het Antoni van Leeuwenhoek. Hij vertelt over zijn carrière en hoe hij zijn patiënten begeleidde. Assistenten waren verbaasd dat vrouwen lachend zijn kamer uitkwamen. “Hoe is dat mogelijk? Ze hebben toch kanker?” “Jawel,” zei Rutgers dan, “maar we hebben het ook nog even over iets leuks gehad.”

Tekenend voor Rutgers is zijn empathie. Opmerkelijk, want de meeste artsen blijven op afstand, ook als de patiënt gehoord wil worden. Rutgers: “Soms dacht ik: holy guacamole, hier volstaan woorden niet. Dan pakte ik mijn stoel, achter dat stomme bureau vandaan en ging ik naast haar ­zitten, arm om haar heen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden