Recensie

Hoezenpoezen als verleiders van de platenkoper (****)

Of de elpeecovers in het boek 'Hoezenpoezen' seksistisch zijn? Heel erg. Als er al een man op voorkomt, dan heeft die meestal zijn kleren aan, terwijl de hoezenpoes naakt aan zijn voeten ligt.

null Beeld Gemini
Beeld Gemini

Platenverzamelaars, van wie dit weekend weer duizenden bijeenkwamen in de Utrechtse Jaarbeurs, zijn er in vele soorten en maten. Het meest voorkomende type is degene die alle platen van één artiest of groep wil hebben, direct gevolgd door de verzamelaar die zo veel mogelijk platen uit één genre wil bezitten. Maar verzamelaars die het eigenlijk vooral - of zelfs alleen - om de hoes gaat, zijn er ook genoeg.

De eigenaar van de Amsterdamse tweedehandsplatenzaak Flesch vertelde in deze krant eens hoe hij op een dag een Amerikaan in een uur alle bakken zag doorlopen; hij trok er flink wat platen uit. Pas bij het afrekenen ontdekte de winkelier het verband: de verzamelaar kocht alleen platen waarbij op de hoes blote dames waren te zien. Er kwam een bak bij in Flesch: 'Alleen voor viespeuken', alle seksplaten bij elkaar.

Borstpartijen
Kris Dierckx zal vast heel wat van zijn gading in die bak kunnen vinden. De Belg verzamelt platen met meisjes en vrouwen op de hoes, maar voorwaarde is dat die dames verder niks met de muziek te maken mogen hebben; hun aanwezigheid is louter bedoeld om de kooplust op te wekken. Op sommige van die hoezen gaat het er zedig aan toe, maar vaak wordt grof geschut in gezet. Op nogal wat platenhoezen uit de collectie Dierckx spelen borstpartijen een prominente rol.

'Hits en tits' heette een in eigen land georganiseerde tentoonstelling van platenhoezen uit zijn verzameling. 'Hits en tits' is nu ook de naam van een boekenserie van zijn hand. In het eerste deel 'Hoezenpoezen' (ondertitel: Hoe sexy meiden de Lage Landen veroverden) komen de jaren vijftig en zestig aan bod.

Annie M.G. Schmidt
Het woord hoezenpoes is een bedenksel van Annie M.G. Schmidt. In het liedje met dezelfde naam bezong Conny Stuart het fotomodel dat lang te zien was op hoezen van klassieke platen van het Philipslabel: 'Ik weet van niets, ik ken geen noot / Ik sta op Brahms ten dele bloot.'

Vanaf 1956 bracht fotograaf Paul Huf het Engelse fotomodel Ann Pickford in beeld op de hoezen van wel 55 platen, tegenwoordig echte collector's items. Met dat bloot viel het reuze mee: een bloot schoudertje hier en daar, dat was het. Er werd indertijd wel schande gesproken van het inzetten van vrouwelijk schoon bij de verkoop van klassieke muziek, maar Hufs hoezen waren, ­zeker achteraf bezien, heel stijl- en smaakvol.

Budgetelpees
Dat kan moeilijk worden gezegd van de hoezen die verder aan bod komen in 'Hoezenpoezen'. Goede smaak is hier vaak ver te zoeken, maar dat maakt het boek juist zo leuk. Het soort hoezen waar Dierckx' belangstelling naar uitgaat, zat vooral om zogeheten budgetelpees: goedkope platen met vaak instrumentale muziek. In de jaren vijftig werd daarbij nog heel voorzichtig gezinspeeld op seks, in de jaren zestig gingen de kleren uit.

Seksistisch? Heel erg. Als er al een man op de hoes voorkomt, dan heeft die meestal zijn kleren aan, terwijl zij naakt aan zijn voeten ligt. De blote mevrouw die bewonderend opkijkt naar een musicerende meneer is in dit genre ook een klassieker. Helemaal bont wordt het op de hoes van Neue Ernte ('Nieuwe oogst', waarop een heerschap vijf in het zand gelegen blote vrouwen met een gieter bewatert.

Exotisch
Binnen de genoemde instrumentale muziek hebben vooral platen met hammond- en saxofoonmuziek blote hoezen - en reken er maar op dat in de titels van die saxplaten elke woordspeling die er met seks valt te maken, wordt benut. Platen met (quasi-)exotische muziek, lenen zich ook goed voor een oh-la-la-hoes.

Bijzonder in dat verband is de verpakking van de elpee 'Groeten uit de West'. Ook de donkere dame op de hoes van deze door Johnny Hoes uitgebrachte plaat poseert topless. Maar gewillig, laat staan onderdanig, komt ze geenszins over. Haar blik is minachtend en de machete die zij in haar armen heeft, is goed voor een directe aanval van castratieangst.

Boek: Hoezenpoezen
Auteur: Kris Dierckx
Uitgever: KDX Books
Prijs: €24,95

null Beeld Cardinal Records
Beeld Cardinal Records
null Beeld EMI
Beeld EMI
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden