Interview

#hoegaathetechtmetje wil de stem van Amsterdammers laten horen

Op 200 billboards door de stad geven Amsterdammers antwoord op de vraag: hoe gaat het echt met je? Merel Noorlander (35) vertelt.

Noor Lagendijk
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe gaat het echt met jou?

“Ik heb niet stilgezeten. Met Arthur Kneepkens (39) bedacht ik een vorm voor een groep communitykunstenaars om een podium te creëren voor Amsterdammers in hun stadsdeel.”

En zo werd de campagne #hoegaathetechtmetje geboren. Een vraag die we elkaar vaker moeten stellen?

“Door Covid-19 werd iemands leefomgeving niet meer dan zijn of haar straat. Tegelijk werd het leven online juist grenzeloos. Dat is met deze campagne ook de bedoeling: grenzeloos zijn. Hoe gaat het echt met je voorbij het standaard antwoord? Hiervoor is een aantal makers het gesprek aan­gegaan met hun stadsdeel.”

Hoe ging dat?

“Claartje Chajes heeft bijvoorbeeld ouderen in de zorg geïnterviewd en Fouad Lakbir en Luan Buleshkaj ­hebben deurbelgesprekken gehad. Moving Arts Project heeft het Krugerplein gebruikt om het gesprek met voorbijgangers aan te gaan. Van een belastingmedewerker tot een dak­loze; alles komt daar voorbij.”

Een quote die is blijven hangen?

“Sekswerker Nikki zei: ‘Ik doe al tien jaar online sekswerk, en toen corona begon, dacht ik: welkom in mijn ­universum’. We hebben daar met vormgever Yuri Veerman amper aan geschaafd, omdat het al zo sterk is. Je hoort haar bijna spreken.”

Een behoorlijk statement.

“Iemand anders had gezegd: ‘Vroeger wist je nog wie je vijanden waren, nu niet meer’. Dat zegt ook zo veel. We willen de stem van Amsterdammers laten horen, of dat nou een ­advies is of een statement. De billboards hangen nu in Zuidoost, Noord en Nieuw-West en komen in augustus naar Oost. We zijn nog in gesprek over een vervolg.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden