PlusAchtergrond

Hoe houd je inbrekers op afstand? Alles over slimme sloten, videodeurbellen, lampen en sirenes

Inbrekers zijn geen partij voor een smart home. Met videodeurbellen en automatische deursloten houd je ongewenst bezoek buiten. Let wel op de privacyregels.

Anton Damen
null Beeld Lotte Dijkstra
Beeld Lotte Dijkstra

Nog niet eens zo heel lang geleden zag je alarmsystemen alleen aan bedrijfs­panden en chique villa’s hangen. Tegenwoordig hoef je niet vreemd op te kijken als een gemiddelde doorzonwoning een elektronisch oogje in het zeil houdt en koop je een beveiligingscamera zelfs bij de Lidl of het Kruidvat. Bij verdachte bewegingen geeft die automatisch een melding en check je live op je telefoonscherm wat er rond je huis gebeurt. Welke handige waakhonden zijn er op de markt?

Videodeurbel, ook als je er niet bent

Of je nu thuis bent, op het werk of op de camping: met een videodeurbel zie en spreek je degene die op de stoep staat zonder de deur te hoeven openen. De slimme deurbel is er in allerlei soorten, maten en prijzen, van low budget tot een paar honderd euro. Het simpelste exemplaar kost een paar tientjes bij de Action, voor de luxere modellen tel je 200 tot 300 euro neer.

Dat prijsverschil zie je uiteraard terug in de beeldkwaliteit, het gebruiksgemak van de bijbehorende app en andere bijkomende functies. Voor sommige deurbellen blijf je maandelijks betalen, als ze de video-opnames in de cloud parkeren. Handig voor als je de beelden nog eens wilt nakijken, bijvoorbeeld bij een (poging tot) inbraak. Voor die opslag betaal je een paar euro per maand, wat over de levensduur van zo’n bel aardig aantikt.

Dat is een goede reden om misschien te kiezen voor een exemplaar dat de beelden lokaal, bijvoorbeeld op een geheugenkaartje in de bel zelf, opslaat. Nadeel is wel dat de inbreker die zich betrapt en bespied waant de deurbel van de muur kan rukken en zo de benen neemt mét medeneming van het bewijsmateriaal.

De goedkoopste Ring-videodeurbel heeft bedrading en kost 60 euro, maar voor 200 euro heb je een versie te pakken die op een verwisselbare accu werkt, met een betrouwbaardere wifiverbinding en verbeterde bewegingsdetectie. De Ring is uitbreidbaar met een extra gong die je ergens in een stopcontact prikt zodat je ook zonder smartphone overal in huis de bel hoort overgaan, naar gewenst ook met een speciaal deuntje of bijvoorbeeld het geblaf van een hond. De Google Nest Hello (239 euro) kun je trainen om gezichten te herkennen, bijvoorbeeld die van jezelf, je partner, je kinderen, je buren en de postbode, maar daarvoor moet je wel een apart abonnement afsluiten.

Pas op dat je geen big brother wordt

Welke videobel je ook ophangt, de kans is groot dat je in overtreding bent. In Nederland mag je namelijk niet continu de openbare ruimte filmen. Bewoon je geen monumentaal pand met een riante oprijlaan, dan kan het bijna niet anders of jouw deurbel neemt ook een stukje mee van de buren, de voorbijgangers op de stoep en de tuinen aan de overkant van de straat.

“Je kunt bij het ophangen proberen zo min mogelijk van de openbare weg in beeld te nemen, maar dat is lastig en vaak ondoenlijk,” zegt Lotte Houwing van privacywaakhond Bits of Freedom. “Het is geen privacyvriendelijke technologie. Als jouw overbuurvrouw er geen zin in heeft dat zij of haar bezoek door jouw deurbel wordt gefilmd, dan staat ze in haar recht. Ze kan naar de toezichthouder Autoriteit Persoons­gegevens stappen, maar dat is een kleine organisatie met beperkte capaciteit. Formeel mag het niet, in de praktijk kom je er wel mee weg.”

Houd vooral achter in de gaten

De achtertuin is een geliefd werkterrein voor inbrekers. De kans op een videodeurbel is daar minimaal. In dat geval biedt een wifibeveiligingscamera uitkomst. Met wat passen en meten laat je zo’n camera over jouw tuin waken zonder dat je je per ongeluk tot glurende buur ontpopt. Maar denk ook zeker na over je eigen privacy en die van je huisgenoten. Topless zonnen is toch minder ontspannen in de wetenschap dat je geen controle hebt over wie dergelijke plaatjes (ook) onder ogen krijgen.

“Het is niet altijd duidelijk wat er met de beelden gebeurt,” zegt Houwing. “Misschien gebruiken de medewerkers van Google of Amazon ze wel bij het verfijnen van hun algoritmes.” Bij de goedkoopste gadgets, voor een spotprijs gekocht op bijvoorbeeld AliExpress, is de zorg dat beelden misschien op een grote Chinese harde schijf belanden, of elders waar men het minder nauw neemt met privacywetgeving.

Laat inbrekers tegen de lamp lopen

De beste anti-inbraakcamera is een lamp die kan loeien. Neem bijvoorbeeld de Arlo Pro 3 Floodlight (268 euro). Als die een verdachte beweging registreert – en hij is pienter genoeg om de kat van de buren te negeren – dan floept er een felle lamp aan en laat hij desgewenst ook de sirene loeien terwijl hij de beelden van de indringer in de cloud opslaat. Aansluiten is makkelijk, ook omdat hij zijn voeding uit een oplaadbare batterij haalt.

De Netatmo Presence (312 euro), ontworpen om de bestaande buitenlamp te vervangen, moet wel bedraad worden aangesloten. Ook deze camera heeft lamp en sirene ingebouwd. Aangezien de Presence de videostream niet uploadt naar een eigen server, maar bijvoorbeeld opslaat op Apples iCloud, hoef je er geen apart abonnement voor af te sluiten en is de privacy beter gewaarborgd.

Uiteraard geldt, zoals voor elk aan het internet verbonden apparaat, dat een hack altijd tot de theoretische mogelijkheden behoort. Wie zich met beveiligingsgadgets wil wapenen tegen inbrekers, doet er goed aan om ook z’n cybersecurity op orde te hebben.

Sleutels zijn overbodig

Een beetje inbreker checkt nog steeds graag of er een sleutel onder de deurmat ligt. Bij deuren met een elektronisch slot heeft dat geen zin. De sleutel ís er namelijk niet: het slot is dan via een opbouwmodule smart gemaakt. Na een bluetoothsignaal van bijvoorbeeld een geautoriseerde smart­phone draait een motortje het slot open. Een uitkomst voor mensen die vaak hun sleutel kwijt zijn. Of vergeten de boel bij vertrek op slot te draaien. Dat doet de timer dan wel voor ze.

Een slim slot is niet alleen handig om lieden buiten de deur te houden, maar ook om voor welkome gasten de rode loper juist uit te rollen. Bijvoorbeeld door ze (tijdelijk) toegang te verlenen via een app. Een slot wordt dan een tijdslot en zorgt ervoor dat de schoonmaker op maandagmorgen naar binnen kan, en de buren alleen tijdens je vakantie voor de post en plantjes. Voor wie aan woningruil doet of via Airbnb zijn huis verhuurt, scheelt het ook gedoe: een fysieke sleuteloverdracht is niet meer nodig.

Een elektronisch slot klinkt wat griezelig, maar na uitvoerig testen met drie verschillende merken is de ervaring van deze auteur dat hij nog nooit voor een (onbedoeld) gesloten deur bleef staan. De installatie is wel een klus voor een echt handige doe-het-zelver of professional, maar het gebruik is een fluitje van een cent.

“Ons slot is niet ontworpen voor whizzkids, maar voor gewone mensen,” zegt Pierre van den Oord, bedenker van het Nederlandse slimme slot Loqed. “Het lijkt misschien nog als sciencefiction, maar ik ben er heilig van overtuigd dat praktisch niemand over vijftien jaar nog met een ouderwetse sleutelbos zeult.”

Smart locks worden over het bestaande slot geplaatst. Bij de Loqed (349 euro) hoef je niet eens je telefoon tevoorschijn te halen, want het werkt met aanraakbediening in combinatie met je bluetoothsignaal. Mocht je telefoonaccu leeg zijn, dan kun je altijd nog met een persoonlijke pincode naar binnen. Het bekende slotenmerk Yale heeft de Linus (250 euro), met een draaiknop aan de binnenzijde en met koppelingen naar bijvoorbeeld de slimme Hue-lampen van Philips.

Een grote speler op deze nog nieuwe markt is het Oostenrijkse Nuki. Met zijn starterset (269 euro) kun je het slot bedienen met je telefoon, je smartwatch of een commando via een spraakassistent als Siri, Alexa of Google Assistent.

Andere manieren, zoals een bluetoothdruppel, zijn optioneel. Een extra handigheidje is dat hij ook fysiek de deur voor je op een kier kan zetten.

Dat is nog eens thuiskomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden