Aldus

Hoe het melkwinkeltje in de Van der Pekbuurt een monument werd

In laat licht fietste Frits Prior (75) twee jaar geleden door de Van der Pekbuurt. Het melkwinkeltje dat hij toen zag, is nu een gemeentelijk monument.

Dylan van Eijkeren
null Beeld

Wat zag u die namiddag van 15 februari 2019?

“Een hoekpandje waar antikrakers een expositie hadden ingericht. Ik was op zoek naar een ruimte om een tentoonstelling over een eeuw Van der Pek, de man en de buurt, te organiseren, en zonder het vooraf te weten, was dit precies wat ik zocht.”

Er woonden toch mensen?

“Die gingen er al snel uit, en in mei 2019 hebben wij, het Historisch Centrum Amsterdam-Noord, er een pop-upmuseum geopend om de historie van het pandje te laten zien. De waarde van het melkwinkeltje zit ’m erin dat je door de gebruikssporen de geschiedenis ervan kan zien.”

Kwamen er veel bezoekers?

“We zijn al met al veertien weekenden open geweest, en er zijn 1400 mensen komen kijken. Dat vind ik best veel. Het zijn dan ook buitengewoon leuke verhalen die op een leuke plek worden verteld: over de families die er hebben gewoond, de melkoorlog van een eeuw geleden, het begin van de volkshuisvesting.”

Het winkeltje is onlangs een officieel gemeentelijk monument geworden, wat gaat ermee gebeuren?

“Daarover is nog niets besloten. Eigenlijk zou het helemaal worden gerenoveerd, maar nu is het beschermd. Hoe het zal worden gebruikt, is niet bekend. Stadsherstel heeft Ymere aangeboden het te kopen en in de huidige staat te behouden.”

Wat zou u er zelf mee willen doen? Het is immers uw ontdekking.

“Dat het ook een documentatiecentrum wordt over de volkshuisvesting en de historie van Noord, en een plek waar we mensen kunnen ontvangen. Plus een museumpje, uiteraard; daar is het me allemaal om begonnen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden