Hans van der Beek.Beeld Artur Krynicki

Hier worden de oliebollen bepastinaakpoederd

Feestje van de dag

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de oliebol van de toekomst.

Het is grauw en nattig en onchristelijk vroeg. De meeste van mijn zintuigen liggen nog lekker thuis onder een dekbed.

Ik ben bij de brug tussen de Lin­naeusstraat en de Middenweg, de wind valt mee. Hier wordt zo meteen de oliebol van de toekomst gepresenteerd.

Een stukje vitrine van de oliebollenkraam is afgeplakt met rood-wit kerstpapier en daaromheen flikkerende lampjes. Ik vermoed dat daar het grote moment gaat plaatsvinden.

Druk is het niet, ook niet met ­foodies.

Iemand komt alvast aan met een dienblad vol glazen champagne – lege, maar toch. Mensen, ik zat eigenlijk gewoon aan een kopje koffie te denken.

Dat zit er niet in hier, en ik wandel naar de Hema voor een bakje. Als ik terugkom, zijn er al wat foodies bijgekomen.

Patissier Jurgen Koens staat al flink in het vet te scheppen. “Het zijn wel kleine, zag ik,” zegt culinair journalist Marcus Polman. “Less is more, ook dat is de toekomst.”

Hij heeft nog wat inside info en vraagt of ik weet wat een goede oliebollenkraam per dag omzet. We praten wel over eentje op, zeg, het Rembrandtplein.

Ik doe even alsof ik hard nadenk en zeg: duizend bollen.

Polman: “Ja, dat denken meer mensen. Het zijn er tussen vier- en zesduizend per dag.”

Dat gaat deze op de Linnaeuskade niet halen, schat ik zo. Ik heb nog geen echte klant gezien.

In de kraam worden nu sterren op een prikker in de oliebollen gestoken, ik denk dat we zo gaan beginnen.

“Welkom allemaal,” zegt Sanne Groot Koerkamp van Quest. Het blad heeft een heel nummer over de vraag: wat is gezond en wat niet? Want er zijn fabels en slimme marketeers en dan eindig je met een bietenbroodje.

De vraag nu: waaraan moet de oliebol van de toekomst ­voldoen?

De patissier: “Vegan, maar dat lijkt me logisch.”

Verder local, en dat is nog best moeilijk, geen geraffineerde suikers, en dus lactosevrij. Geen melk, geen eieren, wel havermelk. Het zoet komt van snijbonensap en de oliebol wordt gebakken in koolzaadolie.

Rozijnen mogen niet, want die komen uit Marokko, en zijn vervangen door stukjes appel en gekonfijte rode biet. Dragonazijn vervangt de citroenrasp.

Poedersuiker, toch vrij essentieel, mag natuurlijk ook niet. Dat wordt gedroogde en gemalen pastinaak met gevriesdroogd honingpoeder.

Koens deed er zestien pogingen over. Maar: “Als je het niet weet, ga je het ook niet proeven.”

Daar is het nu een beetje laat voor.

Champagne wordt ontkurkt, oliebollen bepastinaakpoederd.

Ik eet een oliebol van de toekomst. Het probleem is: ik moest die dingen vroeger al niet.

Wat De oliebol van de toekomst
Waar Hollandse Gebakkraam, Linnaeuskade
Wie Jurgen Koens, Sanne Groot Koerkamp, Marcus Polman, Camiel Overgaauw, Nikki van Outheusden, Renze van der Kroft
Wanneer dinsdag 17 december, 9.30 tot 10.30 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans is gevoelig voor vele verlokkingen, maar níét voor gokken en oliebollen

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Patissier Jurgen Koens en Sanne Groot Koerkamp (Quest): “Hij is niet gezonder, maar wel verrassend ­lekker.”Beeld Hans van der Beek
Marcus Polman (FavourFlav): "Zelfs de oliebol is niet meer veilig voor de veganfundamentalisten." Met creative producer Nikki van Outheusden.Beeld Hans van der Beek
De onafhankelijke jury van Het PR Bureau. Myrthe Olde Kalter: "Lekker!" Donna van Velzen: "Héél!" Kaya Bektas: "Heel knapperig ook."Beeld Hans van der Beek
Business analist Govert Röell en Renze van der Kroft, oud-deelnemer Masterchef: "Iets zoeter dan normaal, lekker."Beeld Hans van der Beek
Team Quest: Lianne Wijnands, Anne Vegterlo en Job Scheepers.Beeld Hans van der Beek
Reclameman Camiel Overgaauw: "Ik hem met moeder meegenomen." Met Sonja Greven.Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden