Lijstje

Hier volg je online de Amerikaanse verkiezingen

Welke swingstaten zijn belangrijk? Wat betekenen de exitpolls? En wie wordt president van de Verenigde Staten? Via deze (online) evenementen volg je op 3 november niet alleen live de verkiezingen, maar word je ook bijgepraat door Amerikadeskundigen, journalisten, politici en opiniemakers.

Madelief van Dongen
Een vrouw brengt haar stem uit in Charleston, South Carolina.  Beeld AFP
Een vrouw brengt haar stem uit in Charleston, South Carolina.Beeld AFP

Election Night 2020

Hoe is de situatie in de verschillende swing states? Welke thema’s leven er het meest bij de kiezers? Wat is de invloed van de gepolariseerde (online) media? Wetenschappers, journalisten en campaigners volgen de verkiezingsdag op de voet vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Onder andere Amerikadeskundige Maarten Zwiers, rechtshistoricus Madeleijn van den Nieuwenhuizen en journalist Michiel Klaassen zijn aanwezig. Het evenement is te volgen via een livestream.
20:30 - 00:30, online, 5 euro

Een bestuurskundig oog

Tilburg University organiseert een interactieve avond waarop de verkiezingen vanuit een bestuurskundig oogpunt worden gevolgd. Wat kunnen we leren van het Amerika van vandaag en van de staat van de Amerikaanse democratie in het bijzonder? De livestream is te volgen via Youtube.
20:00 - 21:45, online, gratis

Online viewing party

Amerikadeskundigen Brian Burgoon en Frans Verhagen blikken middels een Q&A en een discussie terug op Trump’s presidentiële termijn. Ook wordt er gepraat over wat de uitslag van de verkiezingen zal betekenen voor de Amerikaanse politiek en de rest van de wereld. De online viewing party, georganiseerd door The Dutch United Nations Student Association, studievereniging Machiavelli en Crea Amsterdam, is voor iedereen toegankelijk via Zoom.
19:30 - 22:00, online, gratis

Zelf vragen stellen

Zelf vragen stellen aan experts en de Amerikaanse ambassade? SIB-Utrecht en Perspectief, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, organiseren een discussie over de Amerikaanse verkiezingen. Geïnteresseerden kunnen meekijken via Zoom, waar experts Penny Sheets en Jaap Verheul hun kijk op de verkiezingen delen.
20:00 - 22:30, online, gratis

Brave New Politics

Wie geen zin heeft om laat op te blijven, kan aan het begin van de avond het evenement ‘Brave New Politics’ van de Vrije Universiteit Amsterdam bijwonen. Minister Sigrid Kaag zal praten over de bredere trends achter de verkiezingen met politicoloog Anne-Marie Slaughter, die live wordt ingebeld vanuit de Verenigde Staten.
19:00 - 19:30, online, gratis

Liveblog Amerikaanse verkiezingen

Geen tijd om aan je beeldscherm gekluisterd te zitten? Via het liveblog van Het Parool blijf je dinsdag de hele nacht op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook in de dagen voorafgaand aan de verkiezingen volgen we de situatie in de Verenigde Staten op de voet.

Waar kijk je de Amerikaanse verkiezingen?

NOS zendt op NPO 1 de nachtvullende uitzending NOS Amerika Kiest uit. De uitslagen worden in Hilversum bijgehouden en er wordt gebeld met correspondenten en deskundigen in de VS.
23.30 - 07.00 uur, NPO 1

Ook op Radio 1 zijn de verkiezingen de hele nacht te volgen.
00.00 - 06.00 uur, NPO Radio 1

Liever Amerikaanse zenders? CNN start om 22:00 uur Nederlandse tijd met de officiële verkiezingsuitzending, die de hele nacht doorgaat. De Amerikaanse zenders FoxNews en CBS News blijven natuurlijk niet achter: Nederlandse kijkers kunnen deze uitzendingen online streamen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden