PlusOpen tijdens corona

Het zoekverzoek: brocantewinkel Van Dijk & Ko vindt als jij vraagt

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Vandaag: Anoushka van der Straaten (52), mede-eigenaar van brocantewinkel Van Dijk & Ko waar klanten een zoekverzoek kunnen indienen.

Bjarn van den Berg
Anoushka van der Straaten. Beeld Nina Schollaardt
Anoushka van der Straaten.Beeld Nina Schollaardt

Wat betekent de lockdown voor uw zaak?

“Een enorme omzetterugval, want de zaak is dicht. Onze winkel met tweedehandsmeubilair zit in een grote loods in Noord. Wij moeten het hebben van de beleving en zeggen altijd: kom naar de loods, klop op de meubels, voel en zie het product. Nu focussen we op online. Eerst stond op onze website een klein deel van de collectie, sinds kort is dat een veel uitgebreidere webshop.”

Hoe gaat de komende tijd eruit zien?

“We merken dat een grote groep het fijn vindt om online te kopen, dus we blijven inzetten op de webshop. Maar het is een behoorlijke klus om alles online te zetten; van elk product hebben we er meestal maar een. En alles moet gefotografeerd en beschreven worden. Het gros van onze spullen komt uit een werkplaats in Hongarije, daar knappen ze de meubels op. Gelukkig ontvangen we maandelijks nog twee grote containers met spullen en kunnen ook de mensen daar blijven werken.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“We introduceerden het zoekverzoek. Iemand laat bijvoorbeeld weten: ik zoek een kast die er zus en zo uitziet. Dan gaan wij daarnaar op zoek in onze loods. Als we het niet hebben, vragen we de mensen in Hongarije ernaar te zoeken.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Het is heel prettig dat onze kleine groep medewerkers kan blijven doorwerken, al lijkt ons werk nu meer op een kantoorbaan. Normaal sjouwen we kasten door de loods en lopen we ons een ongeluk. Nu beantwoordt iemand bijvoorbeeld de hele dag e-mails, houdt een ander de sociale media bij en maken twee mensen continu productfoto’s.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Het eerste wat we dan doen, is een fles champagne opentrekken. En als het echt helemaal voorbij is, ga ik mijn moeder opzoeken. Omdat ze in een risicogroep zit, heb ik haar al een halfjaar niet gezien.

Van Dijk & Ko

Papaverweg 46

www.vandijkenko.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden