Aldus

Het virtuele klimaatkoor giet protestleuzen in liedvorm

Zingen voor moeder aarde: met het virtuele klimaatkoor wil Ulrike Siems (52) ook online een ander geluid laten horen.

Beeld Shutterstock

Wat moet ik me bij een klimaatkoor voorstellen?

“Tijdens protesten worden vaak leuzen geroepen, maar die boodschap kun je ook in liedvorm overbrengen. Dat klinkt prettiger en je kunt vrijwel onmogelijk boos worden op mensen die mooi zingen. We hebben weleens zingend geprotesteerd op Schiphol en we hebben gezongen tijdens de klimaatmars in Den Haag. Nu we niet samen mogen komen, hebben we een virtueel koor.”

Bereikt u met zingen hetzelfde doel als met het roepen van leuzen?

“Ik denk het wel. Onze liederen zijn niet zo ingewikkeld en bevatten veel herhaling, net als een leus. Ik kan mijn onmacht beter ventileren met zang, zingen is helend.”

Zingt u dan met uw virtuele groep via Zoom of Skype?

“Ik heb via de facebookpagina Klimaat Actiekoor een oproep gedaan aan mensen om twee liederen thuis te oefenen. Via een Google drive zijn opnames van verschillende zanglijnen te vinden, net als de bladmuziek. Wie zijn opname voor 17 juni naar mij stuurt, maakt deel uit van het virtueel klimaatkoorproject. Ik monteer alle stemmen over elkaar heen zodat we die liederen daadwerkelijk samen zingen. Dat moet een krachtig statement in videovorm opleveren.”

Dat klinkt als een behoorlijk werk.

“Ik moet vooral knippen en plakken. Voor de zangers is het even wennen – het is nogal een drempel om jezelf zingend op te nemen.”

Stel: iemand wil meedoen, maar kan niet zo goed zingen. Wat dan?

“Dat mag. Bij groepszang valt het een beetje tegen elkaar weg. Bovendien zit ik aan de knoppen, dus als het echt heel erg is, kan ik daar nog wel wat aan doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden