Tip

Het Van Gogh Museum toont ongekende aanwinsten van de afgelopen tien jaar

Floor Meijs
Deel van de de prentenserie Intimités (1897-1898) van Félix Vallotton. Beeld Félix Vallotton
Deel van de de prentenserie Intimités (1897-1898) van Félix Vallotton.Beeld Félix Vallotton

Ruim een jaar geleden sloot het Van Gogh Museum voor het eerst vanwege de coronamaatregelen. Nu is het museum opnieuw een lange tijd gesloten, waardoor het niet mogelijk is een bezoek te brengen aan de nieuwste tentoonstelling Ongekend – 10 jaar ­bijzondere aanwinsten en hun verhalen. Om het publiek toch alvast een indruk te geven, toont het museum een deel van de werken en verhalen online en lichten experts van het museum hoogtepunten uit in drie onlinecolleges.

De tentoonstelling laat de volledige breedte van het verzamelgebied van het Van Gogh Museum zien: van schilderijen tot tekeningen, prenten, sculpturen en brieven. De meeste werken zijn overigens niet van Van Gogh zelf, maar van zijn tijdgenoten, met grote namen als Edvard Munch, Henri de Toulouse-Lautrec, Claude Monet en Edgar Degas.

In het voorproefje worden de werken belicht vanuit verschillende perspectieven. Zo kan de bezoeker bij de prentenserie Intimités (1897-1898) van Félix Vallotton kiezen voor het verhaal van conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho, die vertelt dat ze het werk ziet als een ‘bokswedstrijd tussen de seksen in tien rondes’. Of voor depotbeheerder Hans-Martijn Groeneveld die beschrijft dat het kunstwerk een speciale betekenis heeft omdat dit het allereerste was dat hij aan de muren mocht ophangen.

Ongekend is verlengd t/m 29 augustus, vangoghmuseum.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden