PlusProefwerk

Het Tel-Aviv streetfood van Ben Cohen is een feestje (7,5)

In Ben Cohen, nachtklassieker en bakermat van de oldskool varkensshoarma met knoflooksaus, staat een nieuwe generatie aan het roer. Hun Tel-Aviv streetfood is een feestje. 

Beeld Eva Plevier

De van oorsprong Israelische Ben Cohen, die in 1978 zijn zaakje opende tegenover de brandweerkazerne aan de Rozengracht, bedacht niet alleen de varkensshoarma (omdat hij na onderzoek tot de conclusie was gekomen dat Nederlanders érg van varken en niet erg van lamsvlees hielden), maar ook de knoflooksaus als vaste begeleider daarvan. And the rest is history, zoals ze zeggen: Nederland ging aan het spitgeroosterd vlees met knoflookmayonaise en leerde langs die weg iets kennen wat ­eigenlijk geen shoarma wás. ­Tradities kun je zomaar beginnen mits ze vervolgens worden doorgezet, en zo eren de zoons Cohen in het nieuwe Ben Cohen Streetfood hun vader door ook varkensshoarma aan te bieden. Een mooi detail in dit verhaal is dat uitvinder Ben – een Joodse Israëli – zijn grote vondst zelf nooit heeft gegeten.

Israeli Pornstar

Ondanks de vernieuwde inrichting die de zaak iets modern ‘straatstoers’ moet geven, voelt de geroutineerde nachteter die ik ben meteen dat hij zich in een voormalige shoarmatent bevindt. De locatie op een van de verkeersdrukste plekken van de stad, de indeling van de smalle zaak met een ondiepe bar bij binnenkomst en een hoge entresol: ik maak een mentale aantekening om de volgende keer na een avond stappen híerheen te gaan. Bijkomend voordeel is dat er bij Cohen alcohol geschonken wordt, en ik schiet in de lach bij het lezen van de cocktailkaart, waarop een Israeli Pornstar prijkt.

Liever dampend vers

We laten de pornstar even in de stal en bestellen bij de alerte en vriendelijke Engelstalige dame die de zaak op deze warme avond bestiert Israëlisch flesbier. Voor mijn gezelschap een witbierig Saison (€6) van Alexander Beer en voor mij een nogal zoetig Green IPA (€5,50) van hetzelfde huis. Een wondertje op de kaart is de minimezze (€1,50) met daarin goddelijke, knalpittige pickles van selderij, bloemkool, peper en witte kool, friszure hangop met gebakken za’atar en de lekkerste zhug (haksel van groene peper en verse kruiden) in tijden. De tahina met verse peper en gegrilde tomaat die ook onder de mezze valt is een hartigfris plezier, maar de meegeleverde geroosterde pitareepjes om mee te dippen vallen wel érg zout uit. Je wil toch liever een dampendverse pita, maar voor deze prijs moet ik daarover misschien maar zwijgen.

Natuurlijk bestellen we Ben Cohens oldskool varkensshoarma (€13,50), die subtiel gekruid is en van vrij magere delen gesneden blijkt. Leuk om te proeven als culinair erfgoed, maar eigenlijk wil je lamsvlees. De knoflooksaus die hier dus óók geboren werd ontloopt de goede industriële niet, maar een groot genot zijn de in hun schil gefrituurde geplette aardappeltjes, afgetopt met citroenzest.

Humshuka

Een vrij recente ontwikkeling is humshuka (€14,50) waarbij shakshuka – eieren gepocheerd in een saus van tomaat, paprika, peper en ui – geserveerd wordt op een bed van hummus. Hoewel ik de shakshuka van Ben Cohen geslaagd vind, met mooi gestold wit en vrij zachte dooiers, had ik hem toch liever met wat platbrood gegeten. Naar ­verhouding ligt er ook wel érg veel hummus omheen, wat het een erg machtig geheel maakt.

Onze ‘deconstructed’ sabich (€9,50) is een in de schil gepofte en daarna ontschilde aubergine die ondanks die verwijderde schil toch heerlijk rokerig uitvalt. Er zit weer van die goede tahina bij en een fijn haksel van tomaat, komkommer en rode ui. Kroon op onze avond is de uitstekende lamstajine (€24,50) met een saladeachtige grove couscous met komkommer en aubergine. Het lam is zo kruidig, zacht en diepbevredigend dat je in die terracotta schaal wilt duiken, al vind ik een couscous die wat van die stoof heeft opgenomen beter werken. Het lam is niet bereid in de tajine waarin het wordt geserveerd, en ik mis dan toch die aangebakken randjes. Op tafel staat een mandje met vier pita’s die beter kunnen, en die het enige blijken te zijn dat ze hier niet zelf maken.

Onze serveerster stelt voor om alles wat we niet op krijgen te laten inpakken in de keuken, wat daarna in vliegende vaart gebeurt. Terwijl de meeneemtassen naast ons wachten, delen we als dessert de malabi (€4,75), een extreem Midden-Oosterse mierzoetigheid op basis van gegeleerde melk, suiker en rozenwater.

De broers Cohen hebben dit mooi aangepakt. Ze namen de zaak van vader over en gingen er hun eigen weg mee, terwijl het instituut dat Ben Cohen ooit startte nog sterk voelbaar blijft. Resultaat is een sympathiek en pretentieloos tentje met een sterke, goede kaart, waarvan je maar een paar items hoeft te bestellen om tevreden de deur uit te gaan.

Cijfer


7,5

Best

Een beetje lullig omdat al het eten van goed niveau was, maar Ben Cohen ­serveert de beste pickles ooit.

Minder

Het zou geweldig zijn als Ben Cohen betere pita’s kon vinden of maken.

Opvallend

Ben Cohen is culinair ­erfgoed. Hier werden de varkensshoarma én de knoflooksaus als condiment geboren.

Ben Cohen Tel Aviv Street Food

Rozengracht 239, ­Amsterdam
zo-do 12.00-24.00 uur
vr-za 12.00-02.00 uur
020-7058171

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden