PlusRecept van de dag

Het Surinaamse leven: een curry met tayerblad

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Smulpaap Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

De familie van mijn vrouw overwintert graag in hun familiehuis in Paramaribo. We volgen hun goede voorbeeld en reisden afgelopen week richting de tropische warmte van Suriname. Met ouders, zussen, ooms, tantes en nichten verschansten we ons in Paramaribo Noord. De politieke en economische situatie in het land mag dan onrustig zijn, op de centrale markt waar wij de dagelijkse boodschappen doen, lijkt men het te relativeren. Die onrust is niks nieuws en het leven gaat door.

Op het menu van vanavond staan een vegetarische curry van aubergine en tayerblad met dahl en naan. We gaan de marktkramen af op zoek naar aubergines die we in allerlei maten tegenkomen. Aubergine noemt men boulanger en we zien grote lange paarse exemplaren, kleine ronde witte en aubergines die lijken op wat je in de Nederlandse supermarkt koopt. Tayerblad is een favoriete Surinaamse bladgroente. De bladeren zijn groot en hartvormig. De stelen snijd je fijn. Je bakt tayerblad en stelen met knoflook of stooft het mee in gerechten.

Na een gesprekje met een vriendelijke marktman vraagt hij of ik geïnteresseerd ben in zijn boshaas. Ik kijk naar een groot stuk geroosterd dier en vertel hem dat we vegetarisch koken. Hij schudt zijn hoofd en lacht hartelijk.

Thuisgekomen doe ik de voorbereidingen voor de curry, terwijl mijn dochter Mala haar eerste stapjes probeert te zetten en aan mijn been hangt. Van haar tante krijg ik het verzoek of ik naan wil maken. Geen gist in huis! Dat haal ik bij de kleine buurtsuper verderop in de straat.

Nooit eerder had ik de winkel open gezien. Rosie’s Supermarkt verkoopt een verzameling aan etenswaar in plastic verpakkingen, plastic schoenen en Maggiblokjes. “Ik heb wel een pakje gist,” zegt Rosie. “In die bak achterin de winkel.” We rommelen in de kartonnen doos waar ze naar wijst. En verrek! Onder in de doos zit precies één zakje gist. De houdbaarheidsdatum is doorgekrast, Maar het is nog goed hoor, verzekert ze.

Auberginecurry

Ingrediënten

2 aubergines
500 gram tayerblad
1 ui
3 tenen knoflook
3 el plantaardige olie
1 el Surinaamse kerrie
1/2 el garam masala
1 kaneelstok
1 el geconcentreerde tomaat
1 Maggiblokje
200 ml kokosmelk

Bereiding

Tayerblad kun je bij de toko kopen, maar je kunt het ook vervangen door spinazie. Prik een paar gaatjes in de aubergine en rooster ze rondom op het vuur van de gaspit in ongeveer 3 minuten, ze hoeven niet gaar te zijn. De schil gaat een klein beetje verkolen, wat een mooie rokerige smaak geeft. Mocht je op inductie koken en dus geen vlammen hebben, dan kun je dit ook onder de grill doen tot de schil verkleurt. Laat de aubergines afkoelen en snijd ze in grove stukken.

Was het tayerblad en snijd fijn. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak deze even aan in de olie. Bak ook de kerrie, garam masala, kaneelstok en tomatenpuree een paar minuten mee. Verkruimel het Maggiblokje over het mengsel en blus met kokosmelk en ongeveer dezelfde hoeveelheid water. Doe de aubergine en het tayerblad erbij en zet de deksel op de pan. Stoof het geheel tien minuten. Je kunt wat extra vocht toevoegen als je meer saus wilt. Serveer met witte rijst. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden