Recept

Het recept van de Vrijheidsmaaltijdsoep, door Yvette van Boven

Dit jaar wederom geen Vrijheidsmaaltijden, maar Vrijheidsmaaltijdsoep voor thuis. 8000 blikken (met ontwerp door Piet Parra) waren door de stad verspreid, op 5 mei konden mensen samen eten via een livestream. Heb je het gemist, maar wil je toch de soep proberen? Hier het recept.

Vrijheidsmaaltijdsoep Beeld Piet Parra
VrijheidsmaaltijdsoepBeeld Piet Parra

Tijdens de avond ging Yvette van Boven, die het recept ontwikkelde, samen met Judith Cyrus de soep live bereiden. Daarnaast was er bezoek van onder meer stadsdichter Gershwin Bonevacia, burgemeester Femke Halsema, Job Cohen (voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei comité), zangeres Sophie Straat, filosofe Daan Roovers en Paroolcolumnist Babs Gons.

Het recept van de Vrijheidsmaaltijdsoep, door Yvette van Boven

Voor 4 personen

60 ml olijfolie

150 gram prei, in ringen

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 eetl. kerriepoeder

300 gram bloemkoolrijst

200 gram vastkokende aardappel, in blokjes

1 blik (400ml) kokosmelk

750 ml groentebouillon

150 gram doperwten

300 gram bladspinazie

150 gram klein gesneden broccoliroosjes

3 bosui fijngesneden in ringetjes

Zeezout en versgemalen zwarte peper

Verhit de olie in een grote soeppan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen. Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan. Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de rand van de pan makkelijk te breken is. De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog te dun kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in. Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.

Maak de soep af met één topping naar keuze, dan is hij extra lekker. En deel jouw resultaat met #vrijheidsmaaltijdsoep!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden