Uitgelicht

Het Pianoconcert in G van Ravel: zware bevalling, ultieme pracht

Hannes Minnaar. Beeld Simon van Boxtel
Hannes Minnaar.Beeld Simon van Boxtel

Het Pianoconcert in G van Maurice Ravel behoort tot de topstukken in het repertoire. Vooral het langzame middendeel is van zo’n onbegrijpelijke schoonheid dat iedereen het in het leven minstens één keer gehoord zou moeten hebben. Maar het is een kwetsbare schoonheid. Er valt veel te verpesten, dus het is zaak een zo goed mogelijke uitvoering te kiezen.

Het toeval wil dat zo’n prachtuitvoering komende donderdag tweemaal in het Concertgebouw gepland staat. De geweldige Nederlandse pianist Hannes Minnaar zal dan de solist zijn bij het Jeugdorkest Nederland, dat onder leiding staat van Jurjen Hempel.

Het Pianoconcert was voor Ravel een zware bevalling. Al in 1906 begon hij over het stuk na te denken, maar pas in 1929 zou hij er daadwerkelijk aan beginnen. In 1931 was het af.

Ravel wilde een briljant concert schrijven, dat op een ondemonstratieve manier virtuoos was. Mozart en Saint-Saëns waren hierbij zijn rolmodellen, maar er zijn ook onmiskenbare jazz-invloeden hoorbaar. En dan is er nog dat Adagio, dat klinkt alsof Ravel de muziek moeiteloos laat voortstromen, terwijl hij er in werkelijkheid bijna aan onderdoor ging. Maat voor maat moest hij de muziek bevechten. Dat het uiteindelijk klinkt alsof het allemaal vanzelf ging, is een van de grote wonderen van de 20ste eeuw.

Hannes Minnaar en Jeugdorkest Nederland met Sheherazade van Rimski-Korsakov en het Pianoconcert in G van Ravel, 5 augustus in het Concertgebouw, 19.00 en 21.15 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden