Aldus

Het NK tegelwippen is in volle gang: ‘Enorm spannend’

Het NK tegelwippen, Roffa versus Damsko, is in volle gang. Amsterdam ligt achter, help! Daniel Goedbloed (51) van Amsterdam Rainproof vertelt.

Dylan van Eijkeren
null Beeld shutterstock
Beeld shutterstock

Waarom doen er maar twee steden mee?

“Dit is het eerste Nederlands kam­pioenschap en we dachten te beginnen met een alternatief voor de klassieker Ajax-Feyenoord. Volgend jaar hopen we op andere derby’s: Arnhem-­Nijmegen, Tilburg-Breda, ­Leeuwarden-Groningen.”

Bent u in paniek nu u achterstaat?

“Niet echt, we zijn bezig met een sterke inhaalrace, maar we moeten nog wel aan de bak. Maandag kunnen de bewoners van Oost tegels aanbieden, de week daarop de mensen in Noord. Het wordt nog enorm spannend.”

Is het de bedoeling dat we allemaal ons stoepje opbreken?

“Nee, de tegels moeten uit je eigen tuin komen, of geveltuin, maar niet uit de straat of van een plein. Er gelden meer regels: geen tegelwipgrootheidswaanzin, dus niet jokken over het aantal, en alleen wippen op anderhalve meter afstand.”

Hoe werkt het dan? Je wipt wat tegels uit je terras en zet ze aan de straat?

“En dat geef je door aan de gemeente, via de website van het NK tegel­wippen, dan haalt de gemeente ze op, want we willen de Amsterdammer natuurlijk graag ontzorgen. De oude tegels worden gebruikt voor de fundering van wegen.”

En het doel van dit alles?

“Het is een kwestie van tegel eruit, plant erin, van minder steen en meer groen, want de norm moet toch worden: ‘groen tenzij.’ Buiten zitten ­versus tuinieren, ook.”

“De stad moet meer regenbestendig worden ingericht, want de zomers worden warmer en tegels houden hitte vast, en als het nu regent, regent het extremer, en zitten we meteen met onze voeten in het water.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden